torsdag 17 april 2014

Ett feministiskt Europa!


Fi definierar sin legitimitet i EU-parlamentet med att  rasistiska, nazistiska och fascistiska partier runt om i Europa mobiliserar. Flera finns redan i Europaparlamentet och gruppen växer. Om inte tillräckligt görs för att motverka strukturell diskriminering får rasistiska och konservativa krafter fortsatt luft under vingarna. Fi vill höja ambitionsnivån i arbetet för demokrati och allas mänskliga rättigheter. Fler feministiska partier tar nu form i Europa och ett långsiktiga mål är att tillsammans bilda en feministisk partigrupp.

Feministiskt initiativ tänker sig en annan utveckling än den rådande. Deras politik handlar om jämlikhet, mänskliga rättigheter och frihet från alla former av diskriminering. I ett europeiskt perspektiv vill de omfördela resurser och satsa på välfärd, hållbarhet, tillgänglighet och mänsklig säkerhet.

Stina, Soraya och Margaret  pressbild Fi
Punkterna i programmet till EU-valet  är dessa.

Öppna gränserna Ett fredligt Europa
Skydda demokratin
Frihet från våld och sexuell exploatering
Ett tillgängligt Europa
Aktivt jämställdhetsarbete
Sexualitet, identitet och reproduktiv hälsa
Förskola och barnomsorg för alla
En feministisk klimatpolitik djurhållning och bättre klimat.
En feministisk ekonomi

När Fi stiger över en % i opinionsunder-sökningarna och begåvas med en egen spalt ökar spänningen bland de som tror att de hotas.  I pressen  har redan Fi framstår som den man ska gulla med under valrörelsen 2014. Tidigare har ju både Vänsterpartiet, miljöpartiet Junilistan och Piratpartiet varit de som fått pressens gillande och i det forumet fått sin valrörelse. Nu ser tydligen kommunister/vänsterdebattörer risken och börjar tala om splittring av vänstern och att en röst på Fi är en bortkastad röst på Alliansen. Bäva må vänsterextremerna för nu laddar hon om!


När de flesta partier är eniga i alla omröstningar blir det enklare att se de som sticker ut. Fi kan inte med bästa vilja betecknas som ett extremparti som i mycket är motsatsen till kristdemokraterna och extremhögern.

Polariseringen i EU ökar. Sedan Sverigedemokraterna tog sig in i riksdagen kan vi nu förvänta oss att de tar steget in i EU-parlamentet och detta tillsammans med Fi. Sedan kan dörren får Fi öppnas till riksdagen. Vad som är bra och dåligt med det får visa sig i framtiden.

Om nu avstigningskandidarterna i EU-parlamentet ska räknas upp så visar undersökningarna att det blir KD, Centern och Piratpartiet som lämnar plats.
I Riksdagen balanserar både KD, Centern på spärrens slaka lina.

I DN/Ipsos april mätning går Feministiskt initiativ framåt och når 2,3 procent. Och då gällde frågan val till RIKSDAGEN! I samma undersökning hamnar Centerpartiet och Krtistdemokraterna markant under 4% spärren. De båda partierna har tillsammans mindre stöd än Sverigedemokraterna.

Är det som verkar hända ett tecken på desperation efter 8 år med alliansen?

Inga kommentarer: