fredag 4 juli 2014

Bröst i Almedalen

Reinfeldt utstrålar trötthet och inte ens i Almedalen går det bra. 
Reinfeldts budskapet var att det går bra för Sverige och att alla som arbetar har det bra. Många har lagt sin röst på borgerligheten som lovade att sätta Sverige i arbete och ta ansvar för ekonomin. Men Fredrik Reinfeldt har misslyckats. Den ”massarbetslöshet” han ville avskaffa är nu högre än när han tillträdde. Fast det går ju bra för de som har arbete. De 400 000 som saknar arbete håller säkert inte med om att det är bra.

Innan Reinfeldt tog över styret var skolan i toppform, efter en rad reformer som skruvat åt kraven på eleverna har skolans resultat hamnat i botten. Fast det går ju bra för de som har arbete.

Jämställdheten i Reinfeldts Sverige minskar. Fast det går ju bra för de som har arbete.

I Reinfeldts Sverige ökar bristen på bostäder och de unga får bo hemma fast de inte vill. Fast det går ju bra för de som har arbete.

I Reinfeldts Sverige har klimathotet ökat medan statliga Vattenfall bryter brunkol. Vattenfalls verksamhet skapar mer koloxid än hela Sverige. Skatten på konstgödsel avskaffad det går ju bra för de som har arbete.

I Reinfeldts Sverige är det fritt fram för gruvdrift som kortsiktigt skapar arbete. Kvar blir miljöproblem och sår i naturen. Gruvor ger ju arbete.

Då händer det oväntade. Kvinnor tar av sig barbröstat och har budskapen ”Ojnare rebel” och ropade ”Lobbyists go home” och ”No mining boom”.  Det otänkbara inträffar att Herr Stadsminister får avbryta sitt tal. Därmed sällar han sig till de politiker som utsatts för organisationen Femens uppmärksamhet. Fredrik Reinfeldt gör som andra som utsatts för aktioner och beklagar att Femen inte visat respekt mot publiken som kommit för att lyssna på honom och makten.

Kvinn
obröst, ett politiska verktyg.
Bröst, är något s
om är laddade i den här patriarkala världen.  Som politiska verktyg blir brösten ett starkt bildspråk. Brösten blir verktyg för att rädda Ojnareskogen och dricksvattnet på Gotland.
Femen är ett icke-våldsnätverk, så det är ingen fara för  människor när barbröstade kvinnor rusar mot statsministern. Fast barbröstade kvinnor behandlas med våld. Något som de brukar vara vana vid. Samtidigt anser kvinnorna att gruvboomen är hotfull, fast det är ju att trampa makten på tårna.

En av deltagarna i protesten Jenny Wenhammar  står som nummer fyra på Miljöpartiets riksdagslista i
regionen Skåne läns västra.

Svaret från Miljöpartiet blir avståndstagande. För Miljöpartiet blir det pinsamt. Det går ju lätt att tala om miljö, svårare ät handla. Jämställdhet verkar ses som en luftballong som blåses upp alt mer och riskerar spricka.
Jenny Wenhammar
Reaktionen från Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner betraktar tilltaget som ”oerhört allvarlig”.  Fast hennes tidigre aktioner kan ju inte vara okända för partiet.

Ska Wenhammar strykas på valsedlarna och Miljöpartiet ställa in sig i ledet med patriarkala värderingar.   

Jämställdhet är,   bara bröst är en skam för kvinnor men normalt för män!

Inga kommentarer: