torsdag 31 juli 2014

FN lade grunden för Israel-Palestina-konflikten.

FNs delningsplan 1947
Det är onekligen lätt att förstå hur Israel-Palestina-konflikten uppstått?

Fakta:   
• Västbanken är område på västra sidan av Jordanfloden som efter det första arabisk-israeliska kriget 1948 annekterades av Jordanien. Sedan sexdagarskriget 1967 är området delvis ockuperat av Israel.
   
• Gazaremsan är en smal kustremsa utmed Medelhavet i den sydvästra delen av Palestina.  Två dygn innan Israel deklarerade sin självständighet ockuperades området av Egypten som annekterade Gaza. Under sexdagarskriget 1967 ockuperades området av Israel. Senare avsade Egypten anspråk på området för att bidra till att palestinierna kunde bilda en stat.




Efter det andra världskriget uppträdde kolonialmakterna och segrarna på samma sätt som förlorade kriget. De delade upp länder över huvudet på dem som bodde där. De gav judarna ett nytt land: det brittiska protektoratet Palestina. Problemet var bara att det bodde ett folk där vilka inte var så pigga på att lämna området.

När FN fattat beslutet om statsbildningen blev det krig och palestinierna fördrevs/flydde. Det uppstod palestinska flyktinglägren i bland annat Jordanien, Libanon och Syrien.
Israels område begränsades av den så kallade Gröna linjen och Medelhavet. Gränser som upprätthölls med FN-trupper.

Åtgärden skapade problemet med två folk och ett land. Båda vill ha marken och gör anspråk på den. Judarna hänvisar till Bibeln, palestinierna till att de har bott där väldigt länge.
Vilka är problemen?

Palestinierna kräver att de ska få återvända, vilket är otänkbart för judarna som inte vill bli en minoritet. 

Judarna har bosatt sig på Västbanken.
Palestinierna vill ha den östra delen av Jerusalem.
Hamas är terror-stämplat, men styr Gaza.

Sedan finns en av de viktigaste frågorna kvar  om hur resurserna ska räcka till den snabbt växande befolkningen. Sedan israel bildades 1948 har befolkningen femdubblats. Israelerna breder ut sig och palestinierna trängs samman.

De statslösa palestiniernas antal ökar i de länder de flydde till. Även här blir det fråga om resurser. Konflikten berör i stort sätt hela arabvärlden. Det enda som hindrar ett fullständigt krig och utplåning av staten Israel är den starka militärmakten.

Mot denna bakgrund ska vi fundera på Irans planer på att utveckla en atombomb. Slutstriden kan bli ett atomkrig med förödande konsekvenser. Grunden för detta lades av FN. Så var cirkeln sluten men knappast någon lösning. 

Det som pågår nu kommer inte att lösa någonting, och frågan är om det finns någon lösning?

Mycket hade varit annorlunda om staten israel aldrig bildats. Nu verkar ett flertal religiösa sekter med att kriga i Guds namn. Antalet krigsområden kommer att bli fler när den växande befolkningens kamp om resurserna hårdnar

Inga kommentarer: