fredag 18 juli 2014

Statsterrorism

Det var tidningarna Kyiv Post och International business times som först publicerat de spektakulära uppgifterna som lagts ut av Ukrainas säkerhetstjänst.

Det finns risk för desinformation  under den pågående konflikten. Uppgifter är spektakulära.

Ett av tre avlyssnade samtal ska ha skett bara 20 minuter efter kraschen. Det var en känd befälhavare inom en separatistgrupp som ringde sin koordinator.
”Vi har just skjutit ned ett flygplan. Det var gruvgruppen (Miners group). Det föll ned utanför Yenakievo”, påstås befälet ha sagt. ”Planet bröts i delar i luften, nära Petrapavlovsk-gruvan. Det är de första 200 (kodord för död person), vi har hittat de första två-hundra. Det är ett civilt.”

Den andra konversationen ska ha skett mellan två pro-ryska separatister kända som ”Major” och ”Greek”, som bekräftar att det var ett flygplan från Malaysia.
”Det är till 100 procent ett passagerar (civilt) flygplan”, ska Major ha sagt. Han förklarar att han inte ser några vapen på nedslagsplatsen. ”Absolut ingenting. Civila saker, medicinska saker, handdukar, toalettpapper.”

Det tredje samtalet är mellan ett befäl för en kosack-styrka och en okänd person. Befälet tror att det faktum att planet flög över östra Ukraina ”betyder att det bar spioner”. ”They shouldnt be f...cking flying. There is war going on.”

Så vad är det Ryssland sysslar med?  Avancerade vapenleveranser av radar och robottar till utbrytarna eller är det reguljära ryska trupper? Kan det betraktas som något annat än statsterrorism.
Hur länge kommer Putin att tiga?

Det som händer kan eskalera och vad har vi då för europeisk säkerhet och fred?

Inga kommentarer: