lördag 23 augusti 2014

Molotov-Ribbentrop pakten

För 75 år sedan, den 23 augusti 1939 skrev Sovjet Unionen, folkkommissarien för utrikes frågor
Vyacheslav Mikhailovich Molotov och Tysklands utrikesminister Ulrich Friedrich Wilhelm Joachim von Ribbentrop, Molotov-Ribbentrop fördraget (MRP), om icke-aggression mellan deras länder. Det var på en onsdag. Nästa vecka, på fredag​​, i början av andra världskriget.

De aggressiva stormakter kunde inte hålla sitt förbund särskilt länge, faktiskt, det var inte deras avsikt att göra det. Redan sommaren 1941rök de ihop med varandra. Däremot förblev det hemliga  tilläggsprotokollen gällande under nästa ett halvt sekel för Estland, Lettland och Litauen.

Det hemliga tilläggsprotokollet mellan Hitler och Stalin blev enbart till fördel för Stalin. Hitler blev till slut helt tomhänt. Den sovjetiska ockupationen av Estland varade i över 50 år fram till den 20 augusti 1991. Sovjet upplöstes medan den sista delen av den då ryska armén drog sig bort först för 1994.

Efter kriget dömdes i Nürnberg tribunaler Ribbentrop till döden och hängdes. Molotov kunde fortfarande i lugn fortsätta sina gärningar i mer än ett decennium. Först under Chrusjtjovs uppgörelsen med resterna av stalinismen avpoleterades Molotov. Molotov levde i 96 år som en välmående fri man och dog först 1986, 48 år efter MRP avtalet och 41 år efter krigsslutet.

Sovjetunionen förnekade avtalen med Hitler i  över 50 år. På pakten 40-årsdag, 1979, skrev 45 baltiska dissidenter och frihetskämpar under ett upprop om att det hemliga tilläggsdokumenten i Molotov-Ribbentrop-pakten skulle utlämnas och förklaras ogiltiga. Kravet var att Baltstaterna skulle återfå sin självständighet. Konsekvensen för personer som skrev under uppropet blev förföljelse eller fängelse.

Tio år senare, den 23 augusti 1989 den 50:e årsdagen av pakten, gjorde liknande krav i en folkmassa av två miljoner människor genom att bilda en mänsklig kedja från Tallinn till Vilnius. Idag minns vi 25-årsdagen av den folkliga kedjan. Senare vid jultid erkände Sovjetkongressen av Folkets deputerade förekomsten av det hemliga protokollen i  MRP, samt att de saknade värde.

Stora stater ser sig som självskrivna härskare som gör som de vill. USA ser sig som världspolis och Ryssland som den som ställer upp för den andra sidan. Ryssland annekterade Krim för att de ansåg det rätt. Sedan riktar de sig in på resten av den rysktalande delen av Ukraina. Runt Ryssland finns flera områden utanför den ryska federationen där ryska är majoritetsspråk. Länder som berörs är Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen,Vitryssland, Moldavien osv. För flera av länderna har de rysktalande områdena skapats under Sovjetunionens tid. Nu vill Putin skydda minoriteterna. Skyddet består i att annektera områdena.

Det finns många som är oroliga för den utveckling som sker. Kommunismens brott förblev ostraffade av segrarna i andra världskriget. Den som inte straffas för felaktiga handlingar kommer tro att de är rätt. Stalin blev inte dömd för mord på minst 50 miljoner människor medan Hitlers medlöpare dömdes hårt för betydligt mindre brott. Är det då möjligt att ta upp en rättegång mot medlöparna till stalinismens terror? En rättegång skulle ge klara signaler till styrande i Ryssland likväl som till vänsterrörelsen i Sverige där det fortfarande går att hitta personer som kallar sig kommunister och som okritiskt godtar kommunismens illgärningar.


Secret Texter av Molotov-Ribbentrop Nonaggressionspakt, 1939
Datum:
09/01/1939    Källa:
Library of Congress
Beskrivning:
Secret Texter av Molotov-Ribbentrop Nonaggressionspakt, 1939
I. originaltexterna av sovjetisk-tyska säkerhetstjänsten
avtal som slutits under perioden 1939-1941

1) Secret tilläggsprotokoll på gränsen av intressesfärer Tyskland och Sovjetunionen. Undertecknat av VM Molotov och Ribbentrop den 13 augusti 1939. (handskriven anteckning:) * Kopiera till kamrat Stalin

2) Förtydligande av hemliga tilläggsprotokoll av den 23 augusti 1939. Undertecknat av VM Molotov och Schulenburg den 28 augusti 1939.

3) Konfidentiell protokollet om möjligheten att bosätter befolkningen bosatta inom områden av intresse för regeringarna i Sovjetunionen och Tyskland. Undertecknat av VM Molotov och Ribbentrop den 28 september 1939.

4) Secret tilläggsprotokoll om att ändra den sovjetisk-tyska avtalet av den 23 augusti när det gäller intressesfärer Tyskland och Sovjetunionen. Undertecknat av VM Molotov och Ribbentrop den 28 september 1939.

5) Secret kompletterande protokoll om förebyggande polska agitation på territoriet i den andra fördrag undertecknat. Undertecknat av VM Molotov och Ribbentrop den 28 september 1939.

6) Protokoll om Tyskland avstår från anspråk på den del av territoriet i Litauen som anges i ett hemligt tilläggsprotokoll av September 28, 1939. Undertecknat av VM Molotov och Schulenburg januari l0, 1941.

7) September 28, 1939, deklaration av den sovjetiska och tyska regeringarna om ömsesidigt samråd. (På ryska och tyska)

8) Brevväxling mellan VM Molotov och Ribbentrop den 28 september 1939 om de ekonomiska relationerna mellan Sovjetunionen och Tyskland. På ryska och tyska, tillsammans med förslag.

9) Två kartor över polskt territorium med underskrifter av JV Stalin och Ribbentrop.

______________________________________________________

Utrikesministeriet Sovjetunionens

1. Hemligt tilläggsprotokoll på gränsen av intressesfärer Tyskland och Sovjetunionen. Undertecknat av V. Molotov och Ribbentrop
23 AUGUSTI 1939

SECRET TILLÄGGSPROTOKOLL.

Genom att underteckna nonaggressionspakten mellan Tyskland och Sovjetunionen republikerna undertecknade de två sidorna som diskuteras i strikt konfidentialitet frågan om avgränsning av områden av gemensamt intresse i Östeuropa. Denna diskussion ledde till följande resultat:

1. I händelse av territoriell-politisk omorganisation av de distrikt som ingår i de baltiska staterna (Finland, Estland, Lettland, Litauen), den norra gränsen Litauen är samtidigt gränsen mellan intressesfärer Tyskland och Sovjetunionen. Intressen Litauen med hänsyn till Vilnius district erkänns av båda sidor.

2. I händelse av territoriell-politisk omorganisation av de distrikt som ingår i den polska republiken, gräns intressesfärer Tyskland och Sovjetunionen löper ungefär längs Pisa, Narew, Vistula och San floder.

Frågan om huruvida det ligger i (firmatecknares) gemensamt intresse att bevara den oberoende polska staten och vilka gränser som stat kommer att vara kan fastställas slutgiltigt först i samband med framtida politiska utveckling.

Under alla omständigheter kommer båda regeringarna lösa denna fråga genom vänlig överenskommelse.

3. När det gäller sydöstra Europa, understryker den sovjetiska sidan intresse av Sovjetunionen Bessarabien. Den tyska sidan förklarar sig vara fullständigt politiskt ointresse för dessa områden.

4. Detta protokoll kommer att hållas under sträng sekretess av båda sidor.

Moskva, augusti 23,1939
(handskriven:)
Med tillstånd av För Tysklands regering
regeringen i Sovjetunionen (undertecknad) Ribbentrop
(undertecknad) V. Molotov

_____________________________________________________

Utrikesministeriet Sovjetunionens

2. Förtydligande av hemliga tilläggsprotokoll av den 23 augusti 1939. Undertecknat av VM Molotov och Schulenburg den 28 augusti 1939

FÖRTYDLIGANDE AV ”SECRET KOMPLETTERANDE

PROTOKOLL ”OF 23 augusti. 1939.

För att klargöra det första stycket i punkt 2 i ”Secret tilläggsprotokollet” av 23 Augusti 1939, detta är att förklara att denna punkt skall läsas i följande slutliga versionen, nämligen:

”2. I händelse av territoriella, politiska omorganisationen av de distrikt som utgör den polska staten, kommer gränsen av intressesfärer Tyskland och Sovjetunionen springa omkring längs Pisa, Narew, Vistula och San floder.”

Moskva, 28 augusti 1939.

Med tillstånd av FÖR REGERING
I rådsregeringen TYSKLAND

(undertecknad) V. Molotov. (undertecknad) F. W. Graf v. d. Schulenburg

_____________________________________________________

(försättsblad:) strikt konfidentiell

Hemligt protokoll.

SECRET PROTOKOLL

Ordföranden i rådet Folkkommissariernas av Sovjetunionens VM Molotov, med tillstånd av regeringen i Sovjetunionen på ena sidan, och den tyska ambassadören greve von der Schulenburg, med tillstånd av regeringen i Tyskland på andra sidan, enats på följande:

1. Tysklands regering avstår från sina anspråk på den del av territoriet i Litauen som anges i det hemliga tilläggsprotokollet av september 1939 och visas på kartan som bifogas detta protokoll,

2. Regeringen i Sovjetunionen går med på att ersätta regeringen i Tyskland för det territorium som anges i punkt 1 i detta protokoll med en betalning till Tyskland med ett belopp på 7.500.000 guld dollar, motsvarande 31.500.000 tyska mark.

Betalning av ett belopp på 31,5 miljoner tyska mark kommer att ske enligt följande: en åttondel, dvs 3.937.500 tyska mark, i leveranser av icke järnhaltiga metaller under tre månader räknat från dagen för undertecknandet av detta protokoll, och de återstående åttondel, dvs 27.562.500 tyska mark, i guld genom avdrag från tyska utbetalningar av guld som den tyska sidan måste göra före den 1 februari l 1941, baserad på en brevväxling mellan folkkommissarie of Foreign Trade i Sovjetunionen AI Mikojan och ordförande i de tyska ekonomiska delegationen Mr Schnurre som ägde rum i samband med undertecknandet av ”avtalet av januari l0 1941 om ömsesidig rättslig Leveranser av råvaror för andra fördrag perioden med den ekonomiska överenskommelsen från februari 1l, 1940 mellan Sovjetunionen och Tyskland. ”

3. Detta protokoll har upprättats i två ryska och två tyska original och träder i kraft omedelbart efter undertecknandet.

Moskva, januari l0, 1941

Med tillstånd av För Tysklands regering
regering Sovjetunionen
(undertecknad) V. Molotov (undertecknad) Schulenburg

_____________________________________________________

Utrikesministeriet Sovjetunionens

3. Konfidentiellt protokollet om möjligheten att bosätter befolkningen bosatta inom områden av intresse för regeringarna i Sovjetunionen och Tyskland. Undertecknat av VM Molotov och Ribbentrop den 28 september 1939.

CONFIDENTIAL PROTOKOLL.

Regeringen i Sovjetunionen kommer inte att hindra tyska medborgare eller andra personer av tysk härkomst bosatta inom dess intresseområden bör de önskar att flytta till Tyskland eller tyska intressesfärer. Det instämmer i att detta vidarebosättning kommer att ledas av personer som enligt den tyska regeringen i enlighet med behöriga lokala myndigheter och att i processen äganderätt de flyttat personer kommer inte kränkas.

Den tyska regeringen förutsätter samma skyldighet när det gäller personer av ukrainska och vitryska härkomst bosatta inom sina intressesfärer.

Moscow, September 28, 1939

Med tillstånd för tyska
regering Sovjetunionens regering
(undertecknad) V. Molotov (undertecknad) J. Ribbentrop

_____________________________________________________

Utrikesministeriet Sovjetunionens

4. Hemligt tilläggsprotokoll om att ändra den sovjetisk-tyska avtalet av den 23 augusti om intressesfärer Tyskland och Sovjetunionen. Undertecknat av VM Molotov och Ribbentrop den 28 september 1939.

SECRET TILLÄGGSPROTOKOLL.

Undertecknade befullmäktigade ange samtycke från den tyska regeringen och regeringen i Sovjetunionen i följande:

Punkt 1 i hemliga tilläggsprotokollet undertecknades den 23 augusti 1939, har ändrats så att territoriet i den litauiska staten ingår i intressesfär i Sovjetunionen eftersom å andra sidan, Lublin och delar av Warszawa Län ingår i intressesfär i Tyskland (se karta medföljer fördraget om vänskap och gränsen mellan Sovjetunionen och Tyskland undertecknade idag). Så snart regeringen i Sovjetunionen vidtar särskilda åtgärder på Litauens territorium för att skydda sina intressen, detta tysk-litauiska gränsen, kommer med målsättningen att göra det en naturlig och enkel gräns justeras så att det litauiska området som ligger sydväst om linjen visas på kartan går till Tyskland.

Vidare anförs att de ekonomiska avtal mellan Tyskland och Litauen nu är i kraft får inte brytas av ovannämnda åtgärder av Sovjetunionen.

(handskriven:)

Med tillstånd av för regerings
regeringen i Sovjetunionen tyska riket
(undertecknad) V. Molotov (undertecknad) J. Ribbentrop

September 28, 1939

_____________________________________________________

Utrikesministeriet Sovjetunionens

5. Hemligt tilläggsprotokoll om förebyggande polska agitation på territoriet i den andra fördrag undertecknat. Undertecknat av VM Molotov och Ribbentrop den 28 september 1939.

SECRET TILLÄGGSPROTOKOLL

Den undertecknade, att ingå den sovjetisk-tyska fördraget om gränsen och vänskap, har förklarat att de samtycker i följande:

Ingen av sidorna kommer att på sitt territorium någon slags polsk agitation påverkar territorium i det andra landet. De (kommer) abort sådan agitation på deras egna territorier och skall underrätta varandra om effektiva åtgärder för att uppnå detta.

Med tillstånd av Högaktningsfullt
regeringen i Sovjetunionen i Tyskland
(undertecknad) V. Molotov (undertecknad) J. Ribbentrop

Moscow, September 28, 1939.
Arkiv för centralkommittén ”


Inga kommentarer: