måndag 15 juli 2013

5 miljarder bortkastade!

Alliansen hade en dröm. Sänkt restaurangmoms skulle skapa fler jobb.

Trots att det nu har gått 1,5 år sedan reformen infördes tyder inget på att det blev ökad sysselsättningen i branschen. Statistik från SCB pekar på att antalet sysselsatta inte ändrats.

Januari 2012 sänktes restaurangmomsen från 25 till 12 procent vilket enligt Alliansen tro skulle skapa nya jobb.
Verkligheten bakom drömmen blev klent. Enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)det i april 2013 totalt 138 700 sysselsatta i branschen, medan det i april 2011 låg på 138 300. Statistiken baseras på de officiella arbetskraftsundersökningarna, AKU och förändringen är inom felmarginalen.

Det är beklämmande att Alliansen helt bortser från de arbetslösa och i praktiken ägnar sig åt övertro på ett ”branschstöd”. Ett och annat arbete kan ha räddats men det till kostnaden av 5.4 miljarder.

Visita, branschorganisationen för svensk besöksnäring utvärderar lönesumman och omsättning och konstaterar att 2012 ökade lönesumman inom branschen med nio procent, medan den för hela arbetsmarknaden ökade med fyra procent.

Bedömare av prisutvecklingen på restaurangmat är under perioden samstämmiga till att priserna ökat. Ökade marginaler med 5 miljarder, eller?

Blev det fler arbeten? Vart tog de fem miljarderna vägen?

Alliansens arbetslinje verkar nu utveckla sig till en förtäckt bidragslinje utan något vettigt mål att skapar arbetstillfällen. Däremot ska de arbetslösa och sjuka sätta åt med hårdare kontroller. För detta finns det många idéer och ingen brist på pengar.

Inga kommentarer: