torsdag 29 juni 2023

Ryssland Wagner uppror

Yevgeny Prigozhins, ledaren för Wagners privata militär, visade att det långvariga utnötningskriget i Ukraina visar tecken på att urholka Ryssland internt och skaka om den ryske ledaren.

Det är uppenbart att detta sedan 2014 pågående krig mot Ukraina gradvis påverkar Ryssland.  Wagner upproret har skakat om Ryssland. Nu  har Prigozhin tagits bort från fronten, han var och är en  okontrollerbar individ. En sådan är svårt att stoppa in i ett fack eller döda.

Wagners rörelse mot Moskva var långt ifrån ett skämt, och skapade förmodligen mycket förvirring bland eliten, eftersom det vanligtvis inte finns några stora militära enheter kring staden. Prigozhin lyckades inte samla tillräckligt stöd från militären mer än att skaka om i Putins styre. Prigozhin är ett undantag utan trohetsed till Putin.

Putin lovade att det straffrättsliga förfarandet mot Prigozhin och Wagner skulle läggas ner och dirrekt rapporterade ryska medier att FSB hade gjort det. Fast går det att lita på vad Putin säger?
Den minnesgode påminner sig om att om att den som  förlitar sig på Putins ord inte kan vara särskilt säker. Minns exempelvis Sergei Skripal, som förgiftades i Salisbury, England, som officiellt blev benådad av presidenten, som om allt då  skulle vara bra. Dömda fångar kan Putin benåda, men i Ryssland, som är en auktoritär stat, kan samtidigt ett liv vara betydelselöst. 

Alt utifrån att en diktator aldrig kan ifrågasättas, bara avsättas.

Inga kommentarer: