torsdag 6 juli 2023

1 Euro = 11,94 SEK

En euro kostade 6/7-2023, 11:94 kronor annat var det 2013 då en euro kostade 8:20.  Orsaken till att kronan är svag  kan enkelt uttryckas som borgerlig politik. 

Alliansregeringen (2006-2014) hade lovat och genomfört det ena skatteavdraget efter det andra som åtgärd att få fart på Sverige. I verkligheten var landet på väg utför i en nedåtgående spiral. Vid det efterföljande valet föl alliansregeringen. På yttersta extremhögern huserade Sverigedemokraterna (SD) och spred missnöje. 

Utifrån den lånevolym som byggs upp i bostadsmarknaden ser  internationella placerare med allt större oro på skuldnivån  hos hushållen och hos fastighetsbolagen. Det fanns en tid när utländskt kapital köpte upp de svenska bostäderna och affärslokalerna. Räntan var låg (gratispengar) fastighets värdarna växte. Det var enkelt att höja hyrorna ovh hantera skulderna. Lån var i det närmaste gratis.

Under många år kämpade Riksbanken med att få upp inflationen som ansågs vara för låg. Räntan sänktes till under 0 och Riksbankens direktion gjorde klart att den gärna såg en svagare krona för att på så sätt importera inflation.

Nu vill riksbanken se en starkare krona. Men sedan vi har fått en osäker regering med ett nyckfullt (SD) bakom styret, verkar det svårt. Och se, kronan försvagas när det råder osäkra tider. Minnet av finanskrisen 2009 när euron kostade runt 11:50.

 I grund och botten är ju svensk ekonomi efter Socialdemokratens åtta år stabil. De offentliga finanserna är starka, sysselsättningen är hög, landet har ett diversifierat näringsliv och starka företag. Det mesta pekar på att kronan borde vara betydligt starkare, problemet är orosmomentet (SD).

För Riksbanken är kronan ett bekymmer. Teoretiskt skulle en kraftigt höja ränta stärka kronan. Det skulle ge sjunkande bostadspriser och ett tvärstopp i byggandet. Riksbanken måste bekämpa inflationen, men samtidigt kan  den inte  krascha bostadsmarknaden med många överbelånade människor.

Hushållen får vara beredda på fortsatta prisökningar på mat, utlandsresor, importvaror och El. 

Ingen munter framtid för en regering beroende av  SD;s skuggstyre.

Inga kommentarer: