torsdag 28 januari 2010

Fri apoteksmarknad!

En fri apoteksmarknad ger fler fixare!smarknad har i Tokstad lett till att fler ”gör det själva” fått ett stort uppsving.

Stadens allmänna apotek med utbildad personal har nu ersatts av en utbildad person och sedan en rad praktikanter. Metoden är ju främst till för att höja vinsten för ägaren. Redan nu går det att njuta av tillgänglighet på bensintappen. Där är man glada över att nu kunna erbjuda längre öppettider speciellt för receptfria läkemedel. Vist blir det upphetsande att följa extrapriserna på näsdroppar i livsmedelsaffären. Receptfria värktabletter är ju bra för förare som kört för länge och som nu enkelt kan fortsätta färden.

Kring de receptbelagd medicin finns oklarheter. Nu är det fritt fram för läkemedelsföretag, läkemedelsgrossister eller fixare att ge sig in på en nya marknad som ska skapa vinster. Det som är betänkligt är att sjukvårds branschen skiljer sig från andra branscher genom beroendeförhållandet som sjuka har. Det borde inte finnas något tvivel om att rätta medicinen och inte medicin som vårdgivaren har intressen i skrivs ut. Sjukvårdskedjan kan nu via kreativa åtgärder tjäna ekonomiskt genom att använda piratmediciner med tveksamt innehåll, bra för vinsten sämre för folket.

Sverige har enligt en rapport från OECD ett apotek per 10 000 invånare. Jämför med Europasnittet som är ett apotek per 4 000 invånare.

Kommer detta att förändras och vilken kvalitet blir det?

Leekatten Tok

Inga kommentarer: