torsdag 28 januari 2010

Sörmlandsskolor i botten!

I premiärnumret av Skolvärlden finns en granskning av alla kommuner utifrån en undersökning gjord av Lärarnas Riksförbund. I undersökningen över bästa skolor hamnar Södertälje i botten. Även Eskilstuna, Flen och Katrineholm ligger bland de tio sämsta i undersökningen.

En förklaring uppges vara att de pengar som borde gå till skolan nu användas till att smörja kommunen politiker och till att mata de hemlösa. Det är något komplicerat att få alla bitar på plats men det gäller att prioritera på rätt ställe. En av prioriteringarna är att se till att politikerarvodena fortsätter stiga så att kommunen i andra undersökningar kan hålla sin ställning. Att ge människor mat för dagen och någonstans att bo är inte utbildningsnämndens ansvarsområde.

I granskningen av 290 kommuner rankade efter sex kriterier varav kostnaden per elev är ett. De ekonomiska fördelningen är mycket olika mellan kommunerna. Arjeplog lägger 66 500 kronor per grundskoleelev medan i Lessebo lägger 32 300 kronor.
De andra kriterierna är lärartäthet, antal behöriga lärare, resultatet i de nationella proven, andelen elever med gymnasiebehörighet efter årskurs 9 och andelen elever som uppnått målen i samtliga ämnen i årskurs 9. I toppen ligger Torsås och i botten Södertälje.

Värderingen av kriterierna utgår från vad Lärarnas Riksförbund anser vara viktigast för förbundets medlemmar och finner det underligt att Södertälje och inte Lessebo är sämst i undersökningen.

Hur det nu är med trovärdigheten så kan konstateras att Tokstad hamnat utanför. Det är givet att inget behöver läggas på undervisning då det ändå är bortkastat säger en representant från Lärarnas Riksförbund som saknar medlemmar i Tokstad. Efter en noggrann granskning av budgeten upptäcks att Holkpartiet verkar vara inne på linjen att  läsa är bra. Däremot är det en låg kvalitet på vad folk läser, anser Holkpartiet.

Att de lässvaga tokstadsborna nu hakat på trenden att lyssna på böcker i stället för att försöka läsa dem har lett till att det ibland är helt tomt i ljudbokshyllorna. Holkpartiet är åter ute i ogjort väder då det är känt att människor kan kompensera en brist med en annan förmåga, t.ex att lyssna. Att lyssna är för övrigt en funktionshinder hos många politiker som endast utvecklat förmågan att prata och beundra sin egen röst.

Lisa Posent

Inga kommentarer: