söndag 15 augusti 2010

Svart på vitt lägre pension 2011

Inkomstpensionen sänks med sammanlagt 4,3 procent nästa år.
Med den utlovade skattesänkningar för pensionärer blir sänkningen mindre medan garantipensionen höjs däremot. En pension på 12 000 kronor blir 512 kronor lägre i månaden. Regeringen har föreslagit att skatten för pensionärer ska sänkas, vilket gör att minskningen i handen en pensionär med en pension på 12 000 kronor sammanlagt blir 155 kronor.

Garantipensionen höjs med knappt en procent vilket ger en ökning på omkring 70 kronor i månaden nästa år. Finansminister Anders Borg (M) har gett signaler om att regeringen kan komma att överväga ytterligare en skattesänkning för pensionärerna i höstens budget. Utöver detta lovar Reinfeldt skattesänkning för 6.1 miljoner svenskar, dvs alla som inte alla barn som slutat skolan!

I våras gjorde regeringen bedömningen att skattesänkningen skulle ge omkring 1,5 miljoner pensionärer höjd inkomst. Nya beräkningar efter den sänkta inkomstpensionen har halverat den siffran. Utvecklingen med allt lägre pensioner under de kommande fem åren är ett starkt politiskt argument för att det krävs justeringar för pensionärerna. Arbetslösa och sjuka har fått kraftiga försämringar men då pensionärer som grupp är många är de givetvis viktiga att få som väljare.

Problemet är att med många arbetslösa så blir det svaga tillväxtsiffror och den styr ju pensionernas utveckling. Att enbart låta en grupp få kompensation utan att skola och den framtida arbetskraften prioriteras är att skatt dra åt snaran för de de som till sist ska betala.

2010 var det första gången som den så kallade bromsen i pensionssystemet trädde i kraft. Bromsen eller balanseringen ska säkerställa att de pensionsavgifter som betalas in räcker till de pensioner som betalas ut. Pensionssystemet skulder översteg tillgångarna, och pensionerna sänktes i år, och fortsätter att sänkas ett antal år framöver.

Premiepensionens förändring bestäms i december och då vet vi inte vem som styr landet. Givetvis vill blocken flörts med pensionärerna. Håller de sig lugna så röster de som de alltid har gjort verkar riksdagspartierna tänka.

Dagens allians lovar skattesänkningar med balanserad sänkningar av ersättningar och pensionerna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ingen överraskning att Fredrik Reinfeldt talar mer om kommande skattesänkningar än om välfärden. I sitt sommartal inför valet för fyra år sedan lovade Reinfeldt att övertrumfa alla Socialdemokraternas satsningar på välfärden. Nu har de rödgröna stulit greppet, med löftet att i alla lägen föreslå 12 miljarder kronor mer än alliansen. Reinfeldt och Anders Borg räknar med att återkomma med löften om resurser till sjukvården före valet.

Skattesänkningarna är enligt Moderaternas definition att Sverige ska komma tillbaka till ett överskott på en procent i de offentliga finanserna. Det kan bli verklighet först 2012 eller senare, eller inte alls. Moderaterna vill markera att de är ett parti som tar ansvar för den offentliga ekonomin och utan skygglappar sänker skatten och välfärden.

Moderaterna vill genomföra skattesänkningar för över 6 miljoner svenskar om de vinner valet. Det är väl traditionell M-politik sänkt skatt och allmän välfärd.

Anonym sa...

Sossarna sänker skatten till samma nivå som de som arbetar! De arbetslösa och sjuka då?