söndag 17 juli 2011

Afrikas horn har ett desperat behov av mat.

På Afrikas horn är det ett desperat behov av mat. Snabbt växer antalet personer med svår undernäring i Kenya. 

Unicef finns på plats för att hjälpa. Beräknar från FN visar att tio miljoner människor riskerar svält till följd av torkan på Afrikas horn. Unicef varnar för att en halv miljon barn riskerar att svälta ihjäl. Som om det inte hjälper så råder stor vattenbrist i Somalia.

Under många år har insatser genomförts att borra brunnar. Detta har haft en positiv påverkan på befolkningens hälsa. Antalet individer har kraftigt ökat samtidigt som grundvattnet sjunkit och en dag tar det slut. Befolkningsökningen förväntas fortsätta i Afrika medan Europa och Asien spås en minskning.

Det var på 50-talet som den senaste långa torkan rådde i Afrika. Nu när torkan åter är här har befolkningen kraftigt ökat och ökar ännu snabbare med en inflyttning av somalier. Risken är att det skapas enorma flyktingströmmar som ökar den humanitära katastroffen samt skapar en politisk instabilitet i regionen.

Var åttonde människa finns i Afrika på en femtedelar jordens landyta. Afrika har den näst största befolkningen efter den största av alla kontinenter Asien. Afrika är gles befolkat och till stor del beroende av att bruka jorden. Flest bor där det är ett tropiskt klimat, fuktigt, varmt och lagom mycket nederbörd.
Det föds många barn och afrikanernas medelålder är låg då hälften är under 15 år. Afrikanska städerna växer snabbt, vissa har fördubblat sin befolkning vart tionde år. Mot denna bakgrund kommer befolkningsökningen, katastrofer och krig att fortsätta. När stabil tillgång på vatten och mat minskar kommer flyktingströmmarna att öka. Somaliska flyktingar representerar den värsta humanitära katastrofen och hur kommer länderna som nu tar emot dem att handla? Kommer Kenyas regering att vilja ta emot fler somalier vilket ökar de politiska spänningarna i ett redan turbulent Kenya.

Vi som lever utanför Afrika har ett ansvar i det som sker. Törst efter välstånd med priset av rovdrift på naturen och befarad klimatförändring är vårt bidrag. Vi pumpar upp de sista dropparna olja och sprider radioaktivitet för vi kräver vårt välstånd. Det finns även en önskan om att alla människor ska leva ett värdigt liv. Tråkigt bara att de inte har som vi. Att detta inte går ihop är inget att oroa sig för. Jorden är ju endast en och de som inte kan överleva går ju under. Så har det alltid varit med arternas utveckling och människan är den enda art som kan tänka framåt och som inte frivilligt anpassar sin utbredning och antal till vad naturen långsiktigt skulle må bra av.

Inga kommentarer: