söndag 13 januari 2013

EUs högerextrema

EU-kommissionär Cecilia Malmström varnar nu för att den fria rörligheten av varor, tjänster och idéer. Det är inte bra att nationalistiska partier ser ut att få framgångar vid EU-valet 2014

Malmström menar på att högerextrema partier växer sig allt starkare i den ekonomiska krisens Europa, samtidigt som de blir bättre på att samarbeta och börjar bilda gemensamma europeiska plattformar. Detta borde framstå som drömmen i folkpartiets tankevärd där den fria rörligheten prisas. Att dessa partier växer fram borde vara en väckarklocka för att EU-arbetet går i fel riktning. 

Det borde för den enkla medborgaren framstå som svårt att rika och fattigare länder ska dela på samma valuta och regler. Avståndet mellan en kommissionär och en vanlig medborgare är oerhört stort. Dessa är ju inte heller valda av medborgarna utan tillsätts över deras huvuden.Att smälta samman så många språk, kulturer och folk låter sig knappast göra utan gnissel när de sociala och ekonomiska klyftorna inom EU dramatiskt ökat med utvidgningen.

Vad har då de som är förespråkare av unionen bidragit med för den breda massan medborgare när EU-konstitutionen ska vara överordnad alla andra lagar, inklusive nationella grundlagar? Knappast mycket vettigt med regler om storlek på jordgubbar, äpplen och hur mycket en gurka får vara böjd. Medan förespråkarna för EU snärjer in sig i det interna arbetet med utvidgning av befogenheter tröttnar alt med medborgarna som drabbas av besluten.

När det nationellt går dåligt efter år av EU-stöd och uppblåst ekonomi eller som i flera euro länders ekonomiska fusk är det inte onormalt att det uppstår krafter som vill annat. Är det då inte rimligt att nationella rörelser ser EU-parlamentet som den styrande plattformen att ta sig till? Att Malmström ser högerextrema som ett hot är underligt. Hela EU-tanken göder ju dessa strömningar då allt mer nationella särarter ska avskaffas för den heliga rörligheten och likriktningen av medborgarna.

Inga kommentarer: