torsdag 8 februari 2018

Statsterorist Myrdal?

Åter dags att hedra en statsterorist.


Jan Myrdals stora pris - Leninpriset  tilldelas en författare eller konstnär som verkar i Jan Myrdals samhällskritiska och upproriska tradition. 
det är en sorg att ett pris ges i namn av en massmördare. Det finns ingen anledning att ge ett pris med namn av en en person som var bärare av den marxistiska tanken om nödvändigheten  att 10% av befolkningen ska likvideras för att det kommunismens samhällsbygget ska fungera.
Lenin påbörjade projektet som övertogs av kamrat Stalin. Därefter skedde utvecklingen i en allt mer gräslig utveckling. Lenin har anklagats för grymhet och hänsynslöst maktbegär. Lenin levde enkelt i sitt dagliga liv. Han åt på tsarens silvertallrikar men maten var enkel liksom den lilla våning i Kreml. Där luktade det alltid kattpiss från Lenins älsklingsdjur.
Lenin har gått anmärkningsvärt fri från skuld i mången skildring av Sovjetunionen. Han visar också att det inte bara är i mer yttre vänsterkretsar som skulden har koncentrerats till Stalin

Våld och andra illdåd har också ursäktats som ”nödvändiga steg på vägen” mot den kommunistiska ideologiska grundtanken om förtryckets och klassamhällets upphörande och om framtida jämlikhet.

Den konfliktorienterade grunden i kommunistisk ideologi tål inte ljuset.  Lenin var obestridligen högst aktiv ledare för en mördande statsterrorism som präglade det revolutionära Ryssland och det tidiga Sovjetunionen. Lenin lade den institutionella grunden som kom att blomma ut i den terror som fullbordades av Stalin och släckte, ingen vet säkert, 30-50 miljoner människors liv.

Historikern Robert Conquest skrev 1966  ”The Great Terror”, som  handlade om att dissekera sovjetkommunismens baksidor. Conquest pekade där på kontinuiteten mellan Lenin och Stalin.
Jan Myrdals stora pris ges namnet Leninpriset. Detta  trots att kunskapen om vad denna man och det system han var ledare för i grunden föraktade människovärdet.

Jan Myrdals stora pris - Leninpriset instiftat 2009 till minne av en massmördare!

Inga kommentarer: