måndag 4 april 2022

Folkmord

Det är folkmord i Butcha, Butja! 

Avsiktlig förstörelse av städer och infrastruktur, blockerande av humanitär hjälp, iscensättande av en konstgjord svältkatastrof i Mariupol, Manhush och andra städer.

Men nuförtiden är det omöjligt att mörda tusentals människor i hemlighet, utan att någon någonstans i världen upptäcker det. Nuförtiden begås alla dessa dåd i hela världens åsyn.

Det fredsälskande Europa har, vad det verkar, ännu inte begripit omfattningen av det fasansfulla som händer i Ukraina. Ukrainarna begriper och mer därtill. Folkförintelsen går tillbaka till sovjettiden och svälten 1920 då Ukrainas säd såldes till Europa och Ukrainarna medvetet svältes ihjäl.

Åter är det att allt som är ryskt väcker  hat.  De som flydde undan sovjet 1944-45 vet vad som väntade om man stannade. Nu lever tankarna på att återupprätta sovjetdiktaturen 2.0.

I  Ryssland trycks det upp foton av personer som öppet ogillar Putins policy om den ryska krigföringen i Ukraina. På porträtten står ”Rysslands fiende” eller ”Förrädare” skrivet i blodröda bokstäver. Så var det 1940 när de av Sovjet ockuperade staterna genom lagstiftning hela folk förklarades vara Sovjetstartens fiender.  De skulle utrotas och boskapsvagnarna sändes  med fin last av människor till Sibiriens dödsläger brukades.”Förrädarna”  var alla utan åtskillnad och de skulle bort. Den ryska kulturen försöker återskapa idealen från sovjet, det som redan förkastats av miljoner. Nu kämpar Ukraina för vår frihet känner vi det? 

Är det viktigaste att klaga på stigande priser?

Friheten har vi tagit för självklar, fast är den det?

Slava Ukraini


Inga kommentarer: