onsdag 29 november 2023

Osäker kärnkraft = skyhöga elpriser!

Teollisuuden Voima (TVO), operatören av Finlands kärnkraftverk Olkiluoto, meddelar att elproduktionen i anläggningens tredje reaktor har avbrutits. Detta är det andra haveriet i samma reaktor inom tio dagar. Enligt TVO avbröts elproduktionen i den tredje reaktorn i Olkiluoto kärnkraftverk på onsdagen 29 nov 2023 klockan 13.35 på grund av en kortslutning i turbinverket. Den exakta orsaken till felet kommer senare att meddelas. 

Enligt TVO var det vid en felprovning en momentan kortslutning i kraftverkets nät  orsakades av ett oförklarligt spänningsfall. Som ett resultat av testet stoppades produktionen i den tredje reaktorn i Olkiluoto 3.

Elproduktionen i kärnkraftverkets tredje reaktor avbröts senast för bara tio dagar sedan på grund av ett fel som upptäckts i turbinverket. TVO meddelade den 20 november att felet orsakades av felaktig temperaturmätning av generatorns kylsystem.

Medan en kärnreaktor är ur funktion stiger elpriset markant i alla prisområdena på elbörsen Nordpool.
Reaktorn
Olkiluoto 3,  är den senast byggda i norden har en nominell effekt är 1600 megawatt. Kunderna betalar och alla elproducenter gör vinster på den el de producerar när kärnkraftverk står stilla.

Nu står även Ringhals 4 stilla. Att de svenska reaktorerna titt som tätt står stilla då de är i drift på övertid. Olkiluoto 3 ska vara modernast och säkrast och byggd enligt de senaste normerna. 

Fast har den fungerat? 

Bygget ett sorgebarn, har utsetts till väldens dyraste. Motgångarna lär fortsätta för det som är skyltfönstret på framtiden, enligt entusiasterna för kärnkraft.


 

Inga kommentarer: