torsdag 30 november 2023

Hududet i sanden för 1,5°c

 


Medeltemperaturen är bara ett av flera dåliga rekord som slagits i år enligt FN:s meteorologiska organisation WMO. Den global temperaturökningen 1980–2023 samt prognoser för olika scenarier jämfört med förindustriell nivå visas i diagrammet.

Sedan förindustriell nivå har den globala genomsnittliga yttemperaturen stigit med en dryg grad. Parisavtalet, som det svenska miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan ansluter till, har som mål att den globala uppvärmningen ska begränsas långt under två grader och ansträngningar ska göras för att hålla temperaturökningen under 1,5 grader.

Politikerna talar gärna om att hålla sig inom 1.5°c målet. Fast verkligheten är inte politisk retorik utan kan mätas i verkliga förändringar med hjälp av en enkel termometer.

Att vi sedan har en på tvåtusen av vetenskapsmännen som förnekar att klimatförändringar sker och att människor blint bygger sin egen uppfattning på de avvikande är desto mer förvånande. Än mer oroande är att regeringar i länder där den allmänna utbildningsnivån är så hög att de borde förstå ett diagram över utvecklingen, är svårt att förstå, särskilt den svenska regeringen som hittar på att det finns alternativ att lura utvecklingen. Det är alltid populärt att säga att det blir bättre sen, byggda på förhoppningar och presentation av teorier och kurvor om vad som ska hända i framtiden. Det är som att spå i kaffesump, halleluja vi tror på sagor eller ödet. Särskilt verkar det gälla för den som kallar sig miljöminister i den SD styrda regering som Sverige har drabbats av.

Det är med regeringens och SD:s politik att vi medvetet åker över stupet. Och vi medborgare ställer upp på händelseförloppet, bara vi för stunden kan vinna egna fördelar. Alt i förhoppning om tillväxt, hoppsan det blev en krasch! 

Men vad gör det. Mitt liv eller politiska uppdrag är ju begränsat. Efter det, har jag inget ansvar, särskilt verkar det gälla den nuvarande regering och mig själv.

Så inför första advent har vi förutom hoppet om frälsarens födelse även hotet om livsbetingelsernas undergång på jorden att se fram emot.




Inga kommentarer: