tisdag 13 februari 2024

Liseberg

 Lisebergs miljardsatsning Oceana – vattenparken brann upp, vatten brinner VILKET UNDER!

14 vattenattraktioner på totalt knappt 1,5 hektar – med kapacitet för 1750 badgäster,  skulle bli en av norra Europas största vattenparker. Hur är det med de andra? Är de lika eldbefängda?

Vattenpark brann upp! Det var tur i oturen att den brann upp innan 1750 besökare hade tagit plats. Som betraktare av händelsen undrar man förstås hur det kunde brinna så våldsamt. Konstruktionen bestod av en hel del brandfarlig plast! Så är det ju runt om kring i alla större byggnader, köpcentra mm. Varför byggs det då i plast? Alla vet att plast åldras men framför allt vet vi att det brinner. Och det är inte tal om en vedbrand utan det handlar om en brand som är betydligt varmare innehållande fler giftiga ämnen i röken.

Är det vettigt att bygga i plast när konsekvenserna vid brand får detta våldsamma förlopp? Jo vist olja brinner och så var det ju att plast är  billigt.  Utredningen av händelsen kommer säkert visa på att material använts som är riskablare av den enkla anledningen att det är billigare.  Vi har ju många hus som är fasad  isolerade med frigolit. Möjligheten att ro hem vinst på bygget genom att tänja på säkerheten. Vi får vänta på utredningen men det är skrämmande med alla stora köpcentra och den risk vi utsätter oss för när vi besöker dem. Har du koll på utrymningsvägarna?

Nu går den ena efter den andre inblandade i bygget och beklagar ett förmodat dödsfall. Men hur hade det låtit om anläggningen varit full. Estonia 1992 har gång på gång dykt upp som en tragedi med  oklart ansvar för katastrofen. Hur skulle en brand i Oceana hanteras med ett stort antal innebrända. Göteborg och Lisebreg borde vara glada för att branden hände nu och inte efter att anläggningen ingivits.

Arkitektritningen kan vi redan nu konstatera att konstruktionen inte fungerat.

Konstigt nog så är byggnader med farliga brännbara material en dröm för den som vill illa.

Inga kommentarer: