torsdag 8 februari 2024

Tidöpartierna och elpriset

När en större andel sol- och vindkraft finns i el-mixen behövs energilager.

När en allt större del av energin produceras med vind- och solkraft behövs energilager när naturen inte bjuder på energin i form av vind eller sol.
Det är i alla utvärderingar om vindkraftens kostnader att det är den kostnadsefektivaste källan till fossilfri energiproduktion. Dock är varken solen eller vinden planerbar så för att skapa en stabil enerileverans behövs det byggas energilager. Vad som idag är att tillgå är batteri-, vätgas-, eller pumpkraftlagring. Batteripriserna har stadigt minskat och den stor outnyttjade källan handlar om natriumjon batterier. Vätgas lager är ännu i utveckling och pumpkraft kan används i gamla gruvhål.

Hur stora ska lagern vara? Primärt borde storleken baseras utifrån dygnsrytmen, lagra på natten förbruka under dagen. Att behöva bygga lager som klarar längre tids t.ex. en vecka kan bli aktuell för att klar produktion av kolfritt stål och el till hushållen de få dagar på året när det är det är kallt och samtidigt vindstilla.

Att bygga ut lager är en förutsättning att boende i södra Sverige ska få en mer stabil kostnad för elen. Med stigande andel av fossilfri el produktion behövs någon form av reglering när det gäller lagring. I den samlade  kontexten behövs troligen någon form av stöd då det troligen är dyrare  att lagra el. Mot den bakgrunden behöver energibolagen få klara regler för lagring och någon form av subvention då el lager byggs större än vad som anses nödvändigt.
Att öka flexibiliteten i energisystemet  borde står i centrum för regeringens strategi. Investering i energilager stöder målet om koldioxidneutralitet 2030, och målet att överge energiproduktion baserad på förbränning år 2040. I framtiden kan tre fjärdedelar av produktionen förväntas vara väderberoende.

Om framtida prognoser slår in behövs lagrningskapacitet över 6 000 megawatt. I dagsläget lika stor som kärnkraften.

Tyvärr verkar vår regering berömma sig för alla beslut som stoppar vindkraft och talar om massiva subventioner av kärnkraft. Framtidens elpriser får vi konsumenter betala med skyhöga räkningar, allt för att industrin ska ha kvar låga elpriser. Investeringar i infrastruktur för förnybar energi kommer att kosta, men de kan styras.

 
Väljer vi Tidöpartiernas linje kommer el notan att bli extremhög. 

Så välj själv, en ren horisont utan vindsnurror och ett skyhögt elpris. Eller det andra alternativet med synliga vindsnurror och ett lågt elpris.

Inga kommentarer: