tisdag 1 oktober 2024

Storbritannien stänger kolkraften

Glädjande nyhet för klimatet när det sista koleldade kraftverket i Storbritannien stängdes och 142 år av koleldad kraftproduktion i Storbritannien avslutas.

2015 tillkännagav den brittiska regeringen planer på att stänga kolverk  som en del av bredare åtgärder för att nå sina klimatmål. Då kom 30 procent av landets el från kol, 2023 hade den den sjunkit till en procent. Stängningen av kraftverket vid Ratcliffe-on-Soar gör att Storbritannien bli det första G7-landet som slutar använda kol för elproduktion. Kraftverket Ratcliffe-on-Soar, ägs av tyska Uniper. Ägare av OKG som är till försäljning.
"Kolets tidsålder kan vara över, men en ny era av bra energijobb har precis börjat för vårt land", sa energiminister Michael Shanks i ett uttalande om nedläggningen.
Produktionen av el med kol började i Storbritannien 1882.

Storbritannien har bevisat att det  möjligt att fasa ut kolkraften i en aldrig tidigare skådad hastighet. Minskningen av kolkraft har bidragit till att Storbritanniens utsläpp av växthusgaser, har halverats sedan 1990.

Storbritannien, har satt som mål att nå nollutsläpp år 2050, planerar att minska koldioxidutsläppen  till 2030, vilket  kräver en snabb ökning av förnybara energikällor. Utsläppen från kraftproduktion står för ungefär tre fjärdedelar av de totala utsläppen av växthusgaser. Användningen av fossila bränslen behöver minskas för att nå de mål som ställts upp i klimatavtalet från Paris. 

G7-gruppen med världens största demokratier är överens om att fasa ut kolkraften.  Kolkraft står för mer än 25 procent av Tysklands elproduktion och mer än 30 procent av Japans elproduktion. Italien fasa ut koleldad kraftproduktion under 2025, Frankrike 2027, Kanada 2030 och Tyskland 2038. Japan och USA har ännu inte satt någon deadline.

Sverige ingår inte i G7. Vår regering har när det gäller klimatmålen abdikerat för stödpartiet SD. Populistiska åtgärder har drastiskt ökat utsläppen av klimatpåverkande gaser. Minskad reduktionsplikt, slopande av anslutningar till havsbaserad vindkraft mm. allt för att propagera för kärnkraft. Det är allt mer klart att Sverige under högerregeringen allt mer hamnar i bakvatten och går miste om ledartröjan. Det blir dyrt när andra tar över och Sverige i framtiden tvingas till dyra panikåtgärder. Mer och mer verkar det som om det bara är att gå på som förut, av Ola Magnell.


Det är bara genom dimmor som jag går
Det är alltid dagen efter
Och nästan alltid lika långt till vår
Inga golv är riktigt plana där jag står
Och ingen verkar bry sig riktigt om
Hur man i själva verket mår

Så det är bara att gå på som förut.
Och inte stanna eller se sej om
Ja, det är bara att stå på och se ut
Som om man glömt varifrån man kom
Men om det finns en enda gud
Som är värd sitt namn
Då för han mej i hamn
Om jag går på grund
Men om man sjunker har man i och för sej
Haft en och annan liten flummig stund

Det är bara genom tårar som jag ser
Att hela bandet flyr till landet
Genom mina bullriga kvarter
Och jag ligger ofta sömnlös där och ber
Att jag ska få nån bra idé
Om hur man ändrar det som sker

Så det är bara att gå på som förut
Och inte stanna eller sej om
Ja, det är bara att stå på och se ut
Som om man glömt varifrån man kom
Men om det finns en enda gud
Som är värd sitt namn
För han mej i hamn
Om jag går på grund
Men om man sjunker har man i och för sej
Haft en och annan liten flummig stund

-//-

Men om man sjunker har man i och för sej
Haft en och annan liten flummig stund

Tankvärda ord och ytterst aktuella idag och mer regel än undantag för hur Sverige styrs!

Inga kommentarer: