onsdag 2 oktober 2024

Energi,

Äntligen ett vettigt förslag sedan  allvarliga varningssignaler kommit gällande Sveriges framtida elförsörjning. Svensk vindenergi upplyser  att inga vindkraftsansökningar som avgjorts i år har fått tillstånd. Vattenfall stoppar  sin havsbaserade vindkraftspark Kriegers flak, som skulle ge en femtedel av hela Skånes elförbrukning. Vattenfall  får inte ihop den ekonomiska kalkylen efter att regeringen bestämt att havsbaserad ska stå för sina egna kostnader för att bygga ut stamnätet till havs.
Vi ser resultatet av rege­ringens enögda fokus på  kärnkraft, samtidigt som hinder skapas för vind- och solkraft. Regeringen kan inte visa hur billiga gröna el ska till men vill garantera  ett högt elpris till kärnkraften  en ”Ebba Busch-skatt” för den ensamstående mamman som avstår falukorv och en katastrof för industrin. Den som levererar vårt välstånd. Inte falukorven utan industrin, självklart.

Fortsätter regeringen med sina kärnkraftsplaner riskerar Sverige på 2040-talet att stå med dyr kärnkraftsel, subventionerad av svenska hushåll, och en industri som går på knäna.


Miljöpartiet redovisar sin energipolitik för att ge svenska folket billig el på DN debatt 2/10.  I  deras skuggbudget föreslår de konkreta satsningar för Sveriges elsystem.


De vill
1. Återinfört och utökat stöd för energieffektivisering.

2. Rättvis ersättning och incitament till kommuner att godkänna mer vindkraft. De vill att kommunerna får 1 öre per kWh för befintlig produktion samt 3 öre per kWh för all ny produktion under en tioårsperiod. De vill också lagstadga att närboende ska kompenseras av bolagen.

3. Låt Svenska kraftnät återuppta utbyggnaden av stamnätet till havs. 

4. Sex miljarder i nytt investeringsstöd för grön baskraft. Med mycket tillkommande el från vind och sol som är variabel behöves det att balansera systemet.

 

Miljöpartiet redovisar med förslagen en energi­politik som är långsiktig och ger Sverige billig el helt i motsats till Tidöpartierna som vill uppfylla orealistiska vallöften.

Vist finns det människor som tror att kärnkraften är lösningen. Men tar de något ansvar? Miljöpartiets förslag är i all fall en början på en vettig energipolitik. 

Vilken kommun säger nej till inkomster? 

Inga kommentarer: