lördag 12 december 2009

Alliansens baklag för EU-vård

Bakslag för svenska regeringen om sjukvård i andra EU-länder.

Alliansens vallöftet om sjukvård i andra länder sprack när det svenska ordförandeskapet misslyckats att nå ett beslut om enhetliga EU-regler för så kallad patientrörlighet. Därmed hamnar frågan i malpåse för lång tid framöver. Tanken med förslaget var att medborgare skulle kunna resa till andra länder för vård och få ersättning från den egna försäkringskassan utan obligatoriskt förhandsbesked. Enigheten stupade på att Moderaterna krävde att även vård på privata sjukhus utomlands skulle ersättas.

Misslyckandet är anmärkningsvärt mot bakgrund av att halvmånen gjorde frågan om sjukvård i andra EU-länder till sin stora profilfråga i EU-valet 2009. Misslyckandet är totalt då EU-parlamentet lyckades nå en kompromiss över blocken som skulle ha öppnat för större patientrörlighet, fast men med skyddsklausuler så att den nationella sjukvården inte skulle undergrävas. Klausulen är mycket tacksam för Tokstads sjukhus som nu har en chans att få finnas kvar.

Alliansens misslyckande betyder att EU-parlamentet inte kan gå vidare med en andra läsning förrän ministerrådet kunnat ingå en så kallad politisk överenskommelse. Det var en sådan överenskommelse som socialministern Krispartiets misslyckades med att uppnå på socialministermöte i Bryssel.

Det stora motståndet mot fri rörlighet kommer från länder som endast erbjuder sina invånare offentlig vård. De elva som stoppade förslaget var Spanien, Slovakien, Ungern, Portugal, Rumänien, Slovenien, Grekland, Irland, Litauen, Polen och Cypern. Vad Turkiet anser vet vi inte!

I brist på ett EU-regelverk gäller fortfarande att svenskar kan söka vård utomlands men först krävs ett förhandsbesked. Göran Hägglunds misslyckande och det uteblivna gemensamma regelverket leder till en oförutsägbarhet för den enskilde vårdsökande som inte står Toktads politiker långt efter.

Ännu ett stort misslyckande för alliansen att inte lyckades knyta ihop en sjukvårdsreform. Fast gladast är nog medborgarna som nu förutom att skaffa sig en halv läkarkompetens slipper att öppna resebyrå.

Inga kommentarer: