torsdag 10 februari 2011

Partiledarval omodernt, odemokratiskt och långsamt!

En ny variant av rosornas krig uppstår när Stig Malm kräver fler kandidater som öppet tävlar mot varandra när Socialdemokraterna ska utse ny partiledare. Arbetetsmetoden att utse partiledare är omodernt, odemokratiskt och för långsamt. Stig Malm kräver en öppen process där flera kandidater tävlar mot varandra.

Socialdemokratin har drunknat i sin egen myt om att vara det statsbärande partiet i Sverige. Det går inte längre att lova reformer som ska betalas i framtiden. Det lysande exemplet är ATP-reformen där de flesta förståsigpåare sade att den inte kommer att hålla. Socialdemokraterna valde att besluta då (1960) och försöka ordna problemen nu. Tyvärr fortsatte inte partiet att vara det stadsbärande utan har hamnat i en tröstlös vandring utan ide och mål. Det blir borgerligheten som tar hand om problemen med ATP-besluten.

Norge utmålades av en (S) minister som den sista sovjetstaten! Frågan är om det är socialdemokratin som är det sista som lever kvar i sovjetstatens tankar. Berit Andnor och övriga i valberedningen har att hantera ett ålderdomligt sätt att utse ny partiledare. Ny partiordförande väljs bakom stängda dörrar på samma sätt som i det forna Sovjet.

Då brittiska Labour klarade av en öppen nomineringsprocess i kampen om ledarskapet, varför ska då Socialdemokraterna i Sverige klara av det. Muren föll 1992 och det är faktiskt en ny tid nu där allt fler kan vara delaktiga i beslutsprocessen. Lägg ut kandidaterna på hemsidan och låt folket oavsett partimedlemskap ge en fingervisning. Fast det är något som då i grunden skulle skaka om partiets korporativa struktur där samma person är med i besluten på alla nivåer.

Nu blir det så att Berit Andnor envist slagit fast att hon vill ha en traditionell process. En tradition att ställa de troende utanför! I dagens snabba informationssamhälle är det omöjligt att sköta denna typ av process i slutna rum där de troende varken vet vilka kandidater man har att välja på eller om man vill stödja den för vad de står för.

Socialdemokratin målar in sig i ett hörn där de visar sig vara otroligt konservativa och opåverkade av samhällsutvecklingen med medborgarnas deltagande i realtid. I en rörelse som tappat målen skulle det vara uppfriskande om någon lyfte upp tanken. Går det över hud taget att utse någon partiledare innan man vet vilken politik partiet vill föra? Tyvärr är det nog så att de alla som kan tänkas kandidera är skolade i en och samma lära att det egentligen saknar betydelse vem som väljs.

Det är verkligen på tiden att socialdemokratin moderniserar sig och att partiet formar ett nytt ledarlag som från grunden för in partiet i en ny tidsålder.

Välkommen till verkligheten! Fyra år i förberedelse inför 2014 borde räcka, fast kommer det att göra det med alla som har uppnått positioner och vägrar förnyelse!

FD troende på S

Inga kommentarer: