söndag 27 mars 2011

Åsa Nisse alias Håkan Juholt linjetal (S)om ledare

Socialdemokraterna nyvalda ledare HåkanJuholt var försiktig med sakfrågorna i sitt linjetal och gav enbart självklara besked.

Vid den efterföljande presskonferensen undrade de skattefixerade journalisterna om de kommer att få skattehöjning. Juholt såg inget som helst behov av att höja skatterna, däremot finns ett behov av att justera dem. Baktanken var att de som fått överdrivna och omotiverade skattesänkningar åter ska börja bidra till välfärden. En typisk tanke som kan tilltala bidragstagare. Vilket ju är i stort sett alla i samhället.

Om Sverige ska fortsätta vara starkt behövs en översyn av hela sjukförsäkringssystemet och a-kassan. Alliansregeringen har med kirurgisk precision skurit bort från de allra svagaste för att uppnå målet med sänkt skatt till den som har ett arbete är inte att hålla upp ett paraply till skydd. Socialdemokraterna ogillar hur det Nya Arbetarpartiet skapat ett helt nytt Sverige av orättvisor. Socialdemokraterna kommer att lansera ett omfattande program där sjukförsäkringen och a-kassan ska förändras till det bättre.

När det gäller ingreppen i privatlivet och föräldraförsäkring fick Carin Jämtin ordet då detta är en kvinnofråga. Jämtin vidhöll att partiet ska behålla linjen att fem månader av ledigheten är reserverat för respektive förälder, och att tre månader kan disponeras valfritt. Det var glädjande att höra att det finns utrymme för eget val på detta område även framledes.

Efter linje 2 segern vid folkomröstningen och att det var självklart att bygga ut kärnkraften kommer den nu att fasas ut. Mona Sahlin var tydlig i sitt avskedstal med att hon vill avveckla kärnkraften och Håkan Juholt tycker lika i den frågan och skapar sig genast fienden i hemkommunen. Energipolitiken idag bygger på två rösters skillnad i riksdagen. Det håller inte med en så liten skillnad. Kärnkraften är efter Fukushima Dai-ichi bevisligen en ändlig aktivitet med en strålande aktivitet de kommande miljoner åren. Kärnkraften måste fasas ut nu sedan den efter Socialdemokraternas politik byggts ut.

Den nya ledaren uppträder nu i medvind. Möjligen kommer vi att få se många lysande förslag till förändringar från Socialdemokraterna. Detta som en markant kontrast till det mörker som enligt Håkan Juholt lär råda i regeringskansliet. En antik politik som återupplivas av Socialdemokraterna kan tyckas. Ur föråddet från Per Albins dagar har en oanvänd lampa hittats. Denna ska i sinom tid installeras av Åsa Nisses efterträdare i regeringskansliet för att då råda bot på det mörkret som rått under 8 år!

Vi får önska Lycka till med lampbytet. Fast det kunde vara bättre med en LED-belysning nu när vi är framme vid 2014!


Inga kommentarer: