lördag 2 april 2011

Fukushima olyckorna är värre än Tjernobyl

Tjernobyl var en smutsig bomb explosion. Nästa smutsiga bomb blev Fukushima och det kommer att kosta mycket mer" i ekonomiska och mänskliga värden.

Tjernobyl var bara en kärnreaktor, Fukushima är fyra och under lång tid farliga. En spricka i reaktor 2 vid Fukushima läcker ut högradioaktivt vatten. Tepco, energibolaget hoppas kunna laga sprickan. Samtidigt växer medvetenheten om att reaktorolyckorna vid Fukushima är värre än Tjernobyl.

Fukushima kommer att kosta Tepco minst 100 miljarder euro. detta att jämföra med priset att bygga Lovisa 3 i Finland som Fortum beräknar ska kosta 6 miljarder euro. Priset att skrota de fyra Fukushima reaktorerna blir ca 25 miljarder euro per reaktor samt en okänd framtida kostnad. Därtill kommer ett antal att dö av den radioaktiva strålningen.

Plutoniumfynd vid Fukushima ger larm om akut höga strålningsvärden. Reaktor 3 är laddad med Moxbränsle och innehåller tillräckligt med plutonium att utsläcka hela Japans befolkning. I Fukushima blir redan nu 1.000 kroppar kvarlämnade utan begravning för att de som redan dog vid tsunamin nu är så radioaktiva att begravning eller förbränning inte är att rekommendera. Hur mycket radioaktivt material som släppts, och kommer att släppas ut ur de sex havererade kärnkraftsreaktorerna är oklart. Enligt Natalia Mironova, ingenjör i termodynamik och aktiv kärnkraftskritiker i Ryssland, så kommer olyckan i Fukushima alla slå rekord vad gäller effekt på ekonomi och hälsa.

- Haveriet i Fukushima mycket större än Tjernobyl och måste leda till att den internationella skala som FN:s atomenergiorgan IAEA använder sig av för att beskriva atomkraftsolyckor måste skrivas om, säger Natalia Mironova i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

Hälsoeffekterna efter Tjernobyl är omdiskuterade och det enda som man är helt överens om är att drygt 130 anställda vid räddningstjänsten och kärnkraftverket dödades och en FN-rapport konstaterar också att 1.000 personer ådrog sig höga strålningsdoser vid olyckan.


Rapporter 20 år efter olyckan visar att många människor, speciellt barn, fått köldkörtelcancer på grund av olyckan. En rapport som miljögruppen Greenpeace tog fram 2006 hävdade att cirka 60.000 människor dött i Ryssland till följd av Tjernobyl.


– Kostnaderna för Tjernobyl är gigantiska. Beräkningar visar att till år 2015 har Tjernobyl kostat världen 6.000 miljarder euro, enligt Natalia Mironova. Kostnaderna kommer att fortsätta även efter det datumet och stora delar av marken kommer för alltid att vara obeboligt. Radioaktiviteten från Tjernobyl förorenade cirka 200.000 kvadratkilometer mark i före detta Sovjetunionen och i Europa.

Hur stor områden som blir obeboliga och vilken hälsopåverkan kommer att bli från de havererade kärnreaktorerna i Fukushima är omöjligt att förutse. De ekonomiska kraven på energiföretaget Tepco är så stora att den japanska regeringen överväger att ta över företaget.

Natalia Mironova, Tatiana Muchamedyarova och Natalia Manzurova, besök i USA var ursprungligen planerat att sammanfalla med 25-årsdagen av härdsmältan i Tjernobyl, som inträffade den 26 april 1986.
Efter katastrofen i Japan, skrev Anna Mironova och hennes kollegor en rapport som analyserar händelserna i Tjernobyl och Fukushima.

Av detta kan vi utläsa att det kostar mycket att bygga kärnkraft men ofantligt mycket mer vid en härdsmälta. Den kostnad som olyckan kostat kan gott ha använts till att bygga kraftkällor från flödande källor. Den fussionskraft som fungerar finns i solen. Och dessutom helt utan upphovsrätt



Läs mer om Tjernobyl 20 år efter olyckan

Inga kommentarer: