torsdag 19 mars 2015

Feministisk UTRIKESPOLITIK!


Svenska utrikesministern Margot Wallströms uttalanden om Saudiarabiens medeltida styre leder nu till att Saudiska myndigheter beslutat att inte utfärda nya visum för svenska affärsmän. Vad är mer att förvänta av en feministisk utrikespolitik.
Resultatet blir att Saudiarabien använder svensk kritik mot mänskliga rättigheter som ett verktyg för att näpsa Sverige för Wallströms kritiska granskning av arabisk politik. Totalt har nu 57 stater vilka motsvarar nästan alla muslimska länder.
Kuwaits utrikesministerium har citerats av den kuwaitiska nyhetsbyrån Kuna, och där anklagas Wallström för att ha blandat sig i Saudiarabiens inre angelägenheter. Uttalandet skulle strida mot diplomatiska regler om att respektera andra länders suveränitet.
Saudiarabien har tidigare kallat hem sin ambassadör från Sverige fler väntas kalla hem sin ambassadör.
Vad kostar det att vara kritisk mot muslimska lagar?
Om Sverige tidigare duckat kan tydligt tänkas bero på att handeln är viktigare än mänskliga rättigheter.
För övrig inte en ovanlig inställning som var glasklart uttalad när det gällde handeln med Sovjet och Tyskland under 1940-talet. Först judar och sedan för krigsflyktingar var livet i Sverige osäkert då flyktingars utlämning till diktaturen i Sovjet. Undfallenhet mot diktaturerna var viktig för att inte sabotera handelsförbindelserna.
Har vi länge talat om feministisk politik så har vi här ett tydligt exempel på reaktion.

Men varför verkar man/kvinna blunda hur det ser ut på hemmaplan i Sverige?



Inga kommentarer: