fredag 1 juni 2018

EU krukor!

EU beslutar nya regler för hur ekologiska odlare i EU tvingas upphöra med att odla ekologisk sallad i kruka. 


Sveriges salladsodlare är beroende av växthus för att kunna bedriva verksamhet – till skillnad från odlare i EU:s sydligare medlemsländer. EUs beslut är början på slutet för svensk närodlad sallad i affären.

Besuttet träder i kraft 2021 då odlingen av ekologisk sallad i kruka ska ha upphört. Detta är ytterligare att av de vansinniga beslut som EU efter fyra års förhandlingar lyckats åstadkomma.  Reglerna förbjuder odling i krukor och på upphöjda bäddar. Även odling av gurkor och tomater kommer att omfattas men har fått dispens till 2030.

Orsaken till förbudet är att EU menar att det enda ekologiskt hållbara alternativet är att odla sallad direkt på marken.  Landsbygdsminister Sven Erik Bucht (S) förstår de svenska odlarnas besvikelse men menar att Sverige inte hade något val.  Genom att rösta ja fick Sverige igenom  andra undantag som  undantag för gurkor och tomater och avhorning av djur.  Majoriteten i EU har den här uppfattningen och vi är med i EU och där är det majoriteten som beslutar i som gäller.

Av EUs underliga beslut så kommer ekologisk närodlad sallad efter 2021 enbart kallas ”Semi ekologisk svenskodlad i kruka”

Inga kommentarer: