Gustav III:s lagar och förordningar åberopas knappast längre som dagsaktuella!
Trotts allt tycks han fortfarande vara aktuell när det gäller stadgarna för Svenska Akademien. Kung Carl XVI Gustaf har sagt sig ha rätt att med hänvisning till "min företrädare Gustav III" stadfäste akademiens stadgar ha rätt att ändra dem.
En rättslärd, professorn i civilrätt Mårten Schultz, har ifrågasatt den rätten. "Det kan bli beslut som jag tror inte har laga grund men som alla rättar sig efter och som därmed får effekten av att det haft laga grund", säger Schultz (SVT 18.4).
Vad grundar sig detta uttalande på? Skulle Kungen inte ha rätt att ändra tagarna. Har hovet helt missuppfattat kungens roll!
I regeringsformen från 1974, den så kallade Torekovskompromissen mellan socialdemokraterna och de borgerliga partierna fråntogs monarken all makt. Det skulle då givetvis gälla de tidigare kungliga förordningar som utställts och givetvis även för Svenska Akademien. Det är svårt att se varför ett bestående maktutövande över Akademin skulle gälla för monarken?
Att kungen ta sig före i frågor är ovanligt och i detta fall borde var republikan högeligen skrika om kungligt övertramp.
Varför denna tystnad när monarken säger sig ha rätt att fortsätta sin föregångare Gustav III kungliga maktutövning!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar