fredag 13 maj 2022

Imperiet dör 2.0

Första gången det Ryska imperiet dog var med de förlorade kriget 1918.  Den andra gången var  när Sovjetunionen kollapsade 1991. 

En rad  länder hade  tidigare under kort tid erfarenhet av att varit självständiga stater, Estland, Lettland och Litauen - återuppstod 1991. Andra länder som haft en mycket kort tid av frihet som Ukraina  och Belarus blev även de självständiga. Andra delrepubliker blev för första gången i  modern historia självständiga som Kazakstan, Kirgizistan och Moldavien.

Sverige som stormakt fick känna på hur det var att utmana den ryska björnen. 1710 förlorades de baltiska provinserna och1809 Finland. Länder har under århundraden av rysk expansion hamnat under rysk kontroll. Det ryska imperiet  bestod av hundratals kulturer som under sovjettiden skulle förvandlas till en ny människa homosovjetikus. Imperiet expanderade  genom att sluka grannfolken och ge dem en rysk identitet. Att detta i slutändan misslyckades är ett öde som förr eller senare drabbar ett imperium.

Vladimir Putin har uppvuxen och skolad i sovjetandan haft svårt att acceptera tanken på att Ryssland krympt, och även att acceptera när folk och språk bildat egna nation med egen vilja.

När tsardömet gick under var det (falska) förhoppningar om ett bättre Ryssland som var tanken. Historien har visat att det alltid finns personer som drivs av maktbegär på andras bekostnad. Det verkar vara omöjligt för Putin och den nuvarande makteliten i ett korrumperat system med rötter i den rysk-ortodoxa kyrkan, tsar- och sovjettiden se klart. 

De demokratiska länderna kan sinsemellan träta om allt men i farans stund stå enade. Den möjligheten saknades i en diktators tankar. 

 


Inga kommentarer: