söndag 15 maj 2022

Nato! Sverige har efter 70 år tänkt färdigt?

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan NATO bildades. I de länder som ingår har en trygghet rått. Länder som befriades från Sovjetiskt förtryck har i blixtfart anslutit sig till alliansen.

För Finland har det handlat om en balansakt på slak lina med grannen i öster. Sverige har i stor politisk enhet levt i drömmarnas värld att hotet österifrån inte längre fanns.

Ett neutralt land, med 44 miljoner innevånare blir grymt attackerat från öster. Nu försvarade sig landet . 

Efter 80 dagar av krig konstaterar den ukrainska försvarsmakten de ryska förlusterna

27 200 ryska soldater  

1218 stridsvagnar, 

2934 pansarfordon, 

551 kanoner, 

195 multi-raket ramper, (Stalinorglar)

88 luftvärnssystem,

200 militärflygplan,

163 helikoptrar, 

411 drönare och 95 kryssningsmissiler, 

13 fartyg sänkta.

Det Ukrainska folket har ett okänt antal offer. Kvinnor och barn flyr inom landet sam utomlands. Bostadshus bombas, infrastruktur förstörs till vilken nytta?

Vi ser, fast några verkar fortfarande blunda, vad Ryssland är kapabelt till. Hela agerande får katastrofala följder över hela klotet. Mat blir liggande i silon och stjäls av Ryssarna. Den prisuppgång vi ser på mat Sverige kan vi leva med fast i fattigare länder handlar det om liv eller död.

Vi minns simmaren 2018,  inte torkan! Nu ser det ut som samma sak upprepas 2022! Det är inte bara krig som ställer till det utan även de klimatförändringar som vi åstadkommer med billig fossil olja. 

Fast behövdes det ett krig i Europa för att ta klimathotet och omställningen på allvar?

Inga kommentarer: