tisdag 6 september 2022

Frankrikes kärnkraft

I Frankrike  är idag 32 av de 56 reaktorerna ur funktion. Enbart 24 (43%) är i drift! Värme och andra  tekniska problem har hållit den stängda, långt ifrån den så kallade planerbara energikälla som hyllas av högerpartierna i Sverige.

Inte heller finns någon tröst i att det skulle bli mer humana elpriser om de kom i drift under vintern.

Frankrike är normalt sett Europas största elexportör, men har på grund av de stillastående reaktorerna tvingats att importera el från Tyskland. I stället är det Sverige som den senaste tiden blivit den ledande exportören av el. Rysslands energikrig mot EU har lett till kraftigt stigande elpriser i hela Europa och problem med de franska reaktorerna har förvärrat situationen.

Priset på el kan mycket väl nå 10kr /KWh, trotts en hypotetisk full drift av de Franska kärnkraftverken.  De extremt höga priser och helt ohållbara nivåer och kommer stänga energiintensiva stål-, aluminium- och pappersindustrier då de saknar  lönsamhet på sin produktion.

Vad är då att göra?

Endast genom att drastiskt minska elanvändningen kommer priset att gå ner. Frågan är uppenbar. Kommer vi i Sverige att hjälpa Europa med EL?

Som en känga i sammanhanget så har de multinationella bolagen skattebefrielse på serverhallar i Sverige. De kommer inte att spara, var så säker på det, fast vissa hallar förbrukar mer el än en Svensk mellanstor stad som t.ex.Västerås.

Inga kommentarer: