måndag 6 mars 2023

Företag vill bygga kärnreaktorer i centrala Stockholm!

Regeringens beslut om kärnkraft på fler platser väcker givetvis förhoppningar. Flera företag vill själva investera i kärnkraft, rapporterar SVT den 6 mars 2023. Internetföretaget Bahnhof vill bygga en reaktor för att driva en ny datahall i Stockholm.

Regeringen vill se kärnkraft på fler platser i Sverige, och det leder till att både kommuner och företag ser chansen till lokal elproduktion. Stockholm med kranskommuner har helt stoppat att projekt för vindkraft Då är det helt naturligt att det enda som kan bidra med att trygga elen i Stockholm är just kärnkraft. Att läggas den centralt i Stockholm är fördelen att det minskar ledningsförlusterna, som nu tas från vattenkraften i norr och från Forsmark. Nu beräknas ca 6% av elen försvinna i förluster vid ett avstånd av 100 Km. Vid 500 Km blir förlusterna 23%. Därtill kommer de positiva möjligheten att sälja spillvärmen till fjärrvärmenätet vilket drastiskt minskar CO2 utsläppen från Stockholm.

 

Företag är själva intresserade av att investera i reaktorer för att trygga sin elförbrukning, visar en enkät från SVT Nyheter. Bland dem finns gruvföretaget Boliden och internetleverantören Bahnhof.
Bahnhof undersöker vilka möjligheter som finns till att bygga en liten SMR reaktor vid det datacenter som byggs i Hjorthagen i Stockholm. Vd:n Jon Karlung säger till SVT Nyheter att han ser framför sig ett ”helhetsekosystem” på platsen, som ligger nära ett fjärrvärmeverk och ett befintligt elnät. En vision som om tio år kan planerna bli verklighet.


Men hur är det då med de närboende? Naturligtvis kommer en stor del av Stockholmarna att vara skeptiska. Vad som är att vänta av juridiska processer och protester av olika slag kan man bara i tankarna föreställa sig. När etablering av vindsnurror har en ledtid på 25 år är det ytterst naivt att tro att en etablering av kärnkraft centralt i en stad kan genomtröskas på tio år. Därtill kommer de allmänna valen som helt kan omkasta den politiska positiva anda för kärnkraft som nuvarande  regering utstrålar.


Nu är det trotts allt så att det är vindkraft som de stora företagen efterfrågar. 

Om marknaden får bestämma så är det vindkraft som först prioriteras och byggs ut.

Inga kommentarer: