måndag 10 januari 2011

Portugal kan behöva EU:s stöd

Portugal riskerar att bli det tredje eurolandet som behöver hjälp för att klara sina finanser.

Orsakerna går att sammanfatta med att räntetrycket stiger, bankaktier faller och marknaden är skoningslös. Vi utövar inga påtryckningar mot någon. Men försvarar euron. Så var Tysklands finansminister Wolfgang Schäubles svar på påståenden om att han och andra ledande euro-politiker pressar Portugal till att ansöka om hjälp för att klara betalningarna. Fast marknaden svarar med att den inte imponeras utan
pressar Euron. Bankaktierna i Prtugal sjunker medan räntorna når nya toppar långt över de nivåer som tvingade Irland och Grekland att söka om stöd från EU och IMF.

Nu nås snart en avgörande auktion av fem- och tioåriga portugisiska statsobligationer för 1,2 miljarder euro. Enligt Viriato Soromenho-Marques, professor i politik vid Lissabons universitet, påpekar att det i denna situation inte spelar någon roll vad landets regering gör. Portugal gör vad som väntas med åtstramningar i budgeten. Målet för ett minskat budgetunderskott har visserligen uppnåtts. Marknaden nöjer sig inte utan vill ständigt se mer.

Portugals behov av stöd beräknas ligga kring den nivå på 85 miljarder euro som Irland tidigare ansökt om. Behöver Portugal stöd så står snart Spanien på tur! Frågan är om de befintliga stödfonderna räcker aller att de tar slut.

Först pumpar Sverige och några länder i norra Europa in pengar till stödfonder. Sedan kommer länderna som vant sig vid stöd att missköta sin ekonomi och till och med bluffa med eknomin, som i Greklands fall. Ordningen är inte bra inom euruområdet. Disiplinen saknas och nu kommer räkningen.

Kommer euron att överleva? Läget ser allt mer ut som om den i nuvarande form inte kommer att göra det. Vad blir då konsekvenserna? Framtiden får utvisa vad det blir. En klyvning av valtaunionen är inte utesluten. Då är det underligt att fortsatt höra euroförespråkarna argument för att Sverige ska överge kronan. Risken är att den inte finns någon euro kvar om det skulle bli aktuellt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Om Spanien inte klarar av att låna upp pengar och att Tyskland slutar skjuta till mer pengar är ett tänkbara scenario.

De svagare PIIGS-länderna har en kraftig ränteuppgång att vänta. Risken finns att det skulle ge en icke kontrollerbar utveckling i eurozonen och leda till eurons kollaps.