söndag 9 januari 2011

Oförskämt att allt läcker vid omslag till plus!

Så länge det är plusgrader fortsätter snön att smälta till vatten. Detta är ett återkommande problem för Räddningstjänsten som får skotta och pumpa bland oförstående boende och planerare. Det är framför allt brunnar som är igenproppade av snö och is och isproppar i hängrännor och stuprör som orsakar problem.

Räddningstjänsten åker ut och tar reda på varför det läcker. Hotar det stora värden eller vitala installationer åtgärdar de. Men Räddningstjänsten kan inte ta allt utan främst är det fastighetsägarens uppgift att se till att vattnet kommer bort.


Det är lätt att vara lat emot vädrets makter. När plusgraderna tar över efter en längre tids kyla kan många ångra att de inte skottat bättre eller att de borde ha köpt den där pumpen. Dessutom var det samma sak förra året! Att människor inte kan lära sig av tidigare misstag att lättja och bekvämlighet att inget åtgärda straffar sig. För vist var det så att snö som smält från taken orsakat skador tider år. Och den som någon gång letat en vattenläcka på ett tak blir oftast förvånad över hur långt läckan ligger från det upptäckta läckaget.


Vist, det har inte varit så mycket snö de senaste 15 åren och nu kan det vara en förändring på gång. Den globala uppvärmningen som ger oss mer regn borde då givetvis även ge mer snö! Med ett varmare klimat varnas för att vädret blir allt mer våldsamt. Planering och tillsyn av boendet behöver få en högre prioritet. Men vad händer? Främst avkastning och kvartalsredovisning. Ingen långsiktig planering här!

Urban Stake

Inga kommentarer: