lördag 1 januari 2011

Energiförbrukarna kartlagda


Endast en av fem svenskar oroar sig över sin elförbruknings påverkan på miljön. Att spara pengar är den främsta anledningen att minska energikonsumtionen. En majoritet av Sveriges befolkning låter sina elektroniska prylar stå i standbyläge motsvarande all vindkrafts el.

Energimyndigheten, som länge arbetat med att effektivisera energianvändningen och ser att det inte lyckas så bra. Det finns elförbrukning som inte gör någon nytta alls. Nästan två procent av Sveriges totala elförbrukning utgörs av hemelektronik som får stå i standbyläge, en siffra som motsvarade den sammanlagda elproduktionen från Sveriges vindkraftverk 2009. Elen skulle räcka åt att värma upp fler än alla villor i Stockholm, Göteborg och Malmö.

De flesta tänker inte på att det finns apparater som står i ständigt standbyläge hemma, såsom TV, skrivare, spelkonsoler, modem, telefonladdare, eltandborstar, med mera. Ett hushåll skulle kunna spara upp mot 1 000 kronor per år genom att stänga av hemelektroniken helt när den inte används.

Undersökningen visar också att låginkomsttagare är betydligt känsligare för ekonomin så de slår av strömmen flitigare än höginkomsttagare. Desto yngre målgrupp som tillfrågades, desto mindre benägen är man att helt stänga av elen. En majoritet, 56 procent med övervikt av män, tycker det är ”besvärligt” att helt stänga av hemelektroniken. Stockholmare är sämst på att se över sin energiförbrukning och att tänka på sambandet mellan El och miljö.

SKOP-undersökningen genomfördes under december 2010. Den bygger på enkät ställd till 1 664 personer mellan 18-84 år.

Bakgrundsfakta om undersökningen

Att storstadens innevånare saknar kontakt med naturen är helt rätt. Det är enkelt att konstatera då den trådlösa tekniken och att ständigt vara uppkopplad breder ut sig allt mer. För var ny generation av mobil kommunikation behövs ytterligare ett kärnkraftverk. Så vad då? Med den utveckling som samhället har där energi inte ses som en begränsningsfaktor för vilka saker vi kan leka med blir det så! Att miljön får vika och vi i allt högre fart rör oss mot stupet. Ett konstaterande som alltid gällt så länge någon kan tjäna pengar på en förstörd natur.

Affärer som vanligt gäller alltid och givetvis ha det sista för att känna (syntetisk)lycka.

Lee Tok

Inga kommentarer: