onsdag 22 december 2010

Kärnkraften står stilla!

Enligt ett pressmeddelande från OKG och Alstom överens om en reviderad konstruktion av turbinlagren vid Oskarshamn 3 är nödvändig

"OKG och turbinleverantören Alstom har enats om att den nyligen installerade konstruktionslösningen för turbinlager vid Oskarshamn 3 måste ersättas med en reviderad konstruktion. Alstom har utformat en reviderad långsiktig lösning som är möjlig att installera under sommaren 2011. Fram till dess ska dock fortsatta stora ansträngningar göras för att säkra den elproduktion som befintlig konstruktion medger."

Oskarshamn 3 renoveras i syfte att höja säkerhetsnivå och en tjugo procentig effekthöjning, samt säkra en livstidsförlängning till sextio år. Vid upprepade tillfällen har dock problem uppstått med två av de åtta turbinlager som den 72 meter långa och 1 100 ton tunga turbinrotorn vilar på. Vid tre tillfällen har problem med lagren tvingat O3 att stoppas för reparationer. Tråkigt att stoppen sker när elen behövs! Trotts fortsatta ansträngningar utnytjas temporära lösningar för att upprätthålla största möjliga elproduktion under vintern.

Båda företagen uppges var mycket besvikna över att O3 inte fungerar när den behövs el. Bolagen har dock ambition att med gemensamma krafter åstadkomma en tillförlitlig lösning som någon gång i framtiden ska nå förväntad förmåga.

I inget annat land i Europa producerar så lite el från befintliga kärnkraftverk som Sverige. Enbart två länder i världen, Indien och Japan, har ett sämre utnyttjande av sin produktionskapacitet. Det visar statistik från FN:s atomenergiorganisation IAEA (sid. 8, 50 TWh av ca 75 TWh möjliga).

2009 utnyttjades de tio svenska kärnreaktorerna till 63 procent av sin kapacitet. Samtidigt lyckades finländarna få ut hela 95 procent av produktionskapaciteten ur landets kärnreaktorer. Finland var därmed det land i världen som bäst utnyttjade sin kapacitet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kärnkraft i Sverige bra, säker och billig! Om den fungerar.