måndag 11 april 2011

En månad och decenier kvar av katastrof.

Med klockringning och bugande av huvuden uppmärksammamade den dödligaste jordbävningen och tsunamin i dess moderna historia. Skalvet och tsunamin sopade bort hela byar och lämnar mer än 27.000 döda eller saknade. Därtill har minst två döda och 283 skadade skylls på ett efterskalv.

Förutom naturens förödelse den 11 mars slogs strömmen till kärnanläggningar av och utlöser en av människor skapad kris som japanska myndigheterna har att arbeta med i tiotals år innan den är under kontroll.

Explosioner, brand och kontinuerlig dumpning av radioaktivt vatten i havet har spridit radioaktiva partiklar över ett stort område av land och hav. Alla inom en 20-kilometer radie från anläggningen beordrades att evakuera. Medan Andra anser att 80 km är en säker zon. 

Både regeringen med premiärminister Naoto Kan och fabrikens ägare, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), har mött allt fler frågor över sin hantering av katastrofen, men kan inte säga när de får radioaktiviteten att upphöra.

"Under de senaste 40 åren har TEPCO bara sagt att kärnkraft är säker, att det finns ingen chans att en hårdsmälta. Japanerna blev bedragna och frågan är om alla länder som har kärnkraft behandlar sin befolkning på samma sätt med lögnen om att kärnkraft är ofarlig?
Men vid en presskonferens måndagen försvarade Yukio Edanö, Kan högste kabinettet och regeringens punkt man om krisen, myndigheternas resultat under den senaste månaden.

Moder natur slår tillbaka mot den människa som tror sig behärska naturen. Vi sörjer offren för tsunamin och påpekar människan dumhet med kärnkraften.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det tog en månad för japanerna att erkänna att kärnhaveriet var värre än Tjernobyl. Hur mycket värre blir det?