tisdag 5 april 2011

Skatteavdrag gör fler friska

Regeringen satsade 2009 en halv miljard kronor på rehabiliteringsgarantin, vars mål var att få sjukskrivna människor tillbaka i arbete. Karolinska institutet har nu utvärderat den första delen av projektet på regeringens uppdrag. Resultatet blev nedslående och inte alls överenstämande med regeringens löften om avvecklingen av sjukskrivna. De som deltagit i projektet har lika mycket sjukskrivningar som de som inte deltagit. Fast det var ju inte oväntat vad som var mer slående var att i sju av tolv undersökta landsting hade deltagarna blivit sjukare av att delta!

Socialförsäkringsminister Ulf Kristoffersson säger i " Aktuellt" att det är svårt att hjälpa människor som varit borta från jobbet länge tillbaka till arbetsmarknaden. Framtiden är dock positiv och nya satsningar på konsulter som får arbete ska komma.  Det är genuint svårt att hjälpa människor som varit borta från arbete länge tillbaka till arbetsmarknaden så vi satsar på dem som redan har arbete så de kan få mer inkomster som vi sedan kan få det lyckade jobskatte avdraget att framstå som den stora lyckade satsningen.  De som är sjuka ska piskas till att arbeta eller falla utanför systemet. Att satsningen är riktig visar sig främst i att de som är latta nu simulerar allt fler falska sjukdomar.

Det intressanta är att Alliansregeringen har mycket starka bevis för att det finns användbara metoder för  människor med depressioner och smärtor i rygg,  åderlåtning och prygel har visat sig vara bra metoder som alliansregeringen inte lyckats få genomslag för att de fungerar som metod att komma tillbaka till arbetsmarknaden, nysatning med flera miljarder kommer i nästa fas. Vi ger inte upp arbetet utan med fler jobskattesänkningar blir fler friska.

Inga kommentarer: