fredag 22 april 2011

Strålningen säker!

Strålsäkerhetsmyndigheten redovisar radioaktiva ämnen efter kärnkraftsolyckan i Japan. Strålsäkerhets-myndigheten anser att de halter som mäts upp inte utgör någon  som helst risker för människor och miljö, i Sverige.

Att Strålsäkerhetsmyndigheten mäter radioaktiva ämnen är att de vill kartlägga hur händelsen har påverkat oss. De vill bygga vi upp sin kunskap om vad som sker vid nästa  kärnkraftsolycka.

Strålsäkerhetsmyndigheten anser att Sverige inte alls påverkas! De halter av radioaktiva ämnen som mäts upp är ofarliga för människor och miljö.

Enligt de prognoser som Strålsäkerhetsmyndigheten har gjort kommer halterna av de radioaktiva ämnena jod och cesium som når Sverige som mest kunna ge en stråldos på 0,0001 millisievert (mSv), långt mycke mindre än en  tandröntgen (två bilder) som ger en ungefärlig stråldos på 0,005 mSv. Att genomföra en flygresa till New York (enkel resa)  är 500 gånger farligare och ger en stråldos på 0,05 mSv. För att nu inte tala om en en mammografiundersökning (screening) som är 2000 gånger farligare och ger en stråldos på 0,2 mSv.

Den naturliga strålningen som vi  får från rymden, vår egen kropp och marken (radon undantaget) ger under ett år en stråldos på 1-2 millisievert (mSv). Omräknad per timme ger det en stråldos på 0,0001-0,0002 millisievert (mSv). Stråldosen  från Japan fördubblar således den naturliga radioaktiviteten. Vi kan således känna oss trygga i de siffror som Strålsäkerhetsmyndigheten redovisar. Den kunskapsbas som nu byggs upp är mycket användbar för japanerna då en olycka sker i Sverige. En sådan är således helt ofarligt för japanerna. Varför ska vi då bry oss i Sverige? Olyckan skedde ju inte här utan i Japan.

Sensmoralen borde vara att varken det som skedde i Tjernobyl eller Japan är farligt. Det är ju bara de områden i Ukraina och Vitrysland och Fukushima som för all framtid är obebboliga.

Tänk positivt. Det bildades stora naturreservat där naturen får en chans att utveckla sig utan människan påverkan. Och tänk på hur fint ett reservat kring Ringhals som sträcker sig från Kungsbacka-Hored-Varberg och delar av Göteborg.

Tänk vad fint det blir för naturens utveckling. Förhoppning är att även Tokstad ska få del av utvecklingen!

Inga kommentarer: