onsdag 22 juni 2011

Kärnkraften omöjlig!


Kärnkraftdebatten i Sverige blev näst intill omöjlig efter Centerpartiets sidbyte. Signalen till aktörerna blev att regeringen offrade de förnyelsebara alternativ för att fokusera på en ny kärnkraftsutbyggnad. 
Regeringspartierna sätter i debatten ensidigt den miljöfarliga kolkraften mot den riskfyllda kärnkraften. Alliansen hävdar att kärnkraften är enda lösningen på energibehoven. Den opposition i Centerpartiet som tidigare fanns mot kärnkraften är idag bortglömd.

Det farliga med alternativen är att vindkraftssnurror är farliga. Avfallshanteringen av vingarna är olöst, bladen ger skuggeffekter och bullrar. För att inte tala om det skyddsavstånd på 300 m som krävs. Allianspartierna tog under den gångna mandatperioden bort förbudet mot att bygga nya säkra kärnkraftreaktorer. Det har visat sig att nya ”säkra” kärnkraftreaktorer blir väldigt kostsamt. har Kraftverket "Olkilouto" i Finland hittills kostat tre gånger så mycket som det beräknades kosta. Vem har råd att betala vad den elkraften kostar?

Haveriet i Tjernobyl ses av många som en parantes, fast att det har gått 24 år sedan den stora olyckan pågår den även idag och vi påverkas av dess effekter under hundratals år framöver. Se enbart på rennäringen och de förgiftade sjöarna i Hälsingland. Idag föds missbildade barn i en stor del av Ukraina och Kazakstan. En kvardröjande konsekvens är att i orten Semipalatinsk aborteras i två tredjedelar av alla foster bort som följd av strålningen.
I media bedyrar experterna att Sverige inte är som Japan. I riksdagen säger folkpartiets Eva Flyborg:
- Vi kan inte dra några slutsatser för vår egen del, men ödmjukt ta till oss de lärdomar som går att få.
Cecilie Tenfjord-Toftby (M) säger:
- Vi behöver en säker energiförsörjning med stabila och rimliga priser annars riskerar de 200 000 som arbetar i bas­industrin att mista sina jobb.
Lite senare säger hon »kärnkraften är redan säker«.

Sammantaget tycks ingen i riksdagsdebatten ha ändrat åsikt om någonting efter olyckan i Fukushima. Miljöministern påpekar att ingen gick till val på att stänga kärnkraften nu, och undrar varför socialdemokraternas Lars Johansson, som talar för avveckling, varför (S) byggde kärnkraften?
Riksdagsdebatten berör inte den känsliga frågan om de svenska verken inte borde drivas med inhemskt uran? I boken Uranbrytning i Sverige? av Holmstrand/Lindholm (utgiven av Naturskyddsföreningen 2010) finns en talande framtidsbild från södra Storsjön i Jämtland, där ett prospekteringsföretag åskådliggör de arealer för dagbrott och gruvavfall som behövs. Enbart dagbrottet är på cirka 14 kvadratkilo­meter.
I motsats till uranbrytningens konsekvenser finner vi på svar på frågan. Är inte uranbrytning skadligt för människor och miljö?
http://www.framtidensenergi.nu/artiklar/2009/mars/11-fragor-och-svar-om-karnkraft/
läser vi
Liksom all annan gruvbrytning sker miljöpåverkan i samband med uranbrytning.  Samtidigt innebär uranbrytning en väsentligt mindre påverkan än t ex kolbrytning. För att utvinna samma mängd energi som det finns i 3 000 kilo stenkol behövs det bara 50 kilo uranmalm. Precis som vissa metaller måste även uran lakas ur malmen. Miljökraven på gruvdrift har skärpts under åren men mer kan göras. Idag finns en internationellt erkänd miljöcertifiering för kärnkraft, som också omfattar uranbrytningen och anrikningen. Det finns heller ingen medicinsk forskning som visar på ett samband mellan låga doser strålning och cancer. I alla studier där förhöjd risk för cancer har misstänks, tros undermåliga arbetsförhållanden, dålig ventilation och bristande information vara orsaker.

För människor som tar risken att leva med oron för nästa kärnkraftsolycka blir det rimligare att ha perspektivet av att avveckla kärnkraften. Det är i grunden inte en ekonomisk eller en miljöpolitisk fråga utan det handlar om vårt sätt att leva och fördelningen av resurser. Var finns de styrandes information om riskerna med att använda kärnkraft? När blev kärnkraften ett billigt och säkert energislag? Och till sist, vad är vi beredda att offra för kärnkraften?

1 kommentar:

Anonym sa...

Tjernobyl – 25 år efteråt
(Sammanfattning av de viktigaste i denna uppsats samt översättning är gjord av Kalle Hellberg)
Denna uppsats utvärderar studier som innehåller rimliga indikationer på hälsoeffekterna av Tjernobyl-katastrofen.
Författarna till denna uppsats fäster vikt vid valet av metodiskt korrekta och begripliga analyser. På grund av metodiska svårigheter är det inte vårt mål att presentera "rätt" statistik i motsats till
de uppenbart felaktiga som ges av IAEA, eftersom dessa inte kan hittas.
oss indikationer om mångfalden och omfattningen av de hälsoeffekter vi
borde se när vi talar om hälsoeffekterna av Tjernobyl.

A. 830 tusen (Yablokov 2010)
Populationer som var särskilt utsatta för strålning av Tjernobylkatastrofen
Saneringsarbetare (likvidatorer):
Evakuerade från 30 km-zonen och andra starkt förorenade områden:
B. 350.400 (Yablokov, 2010)
C.
D. 600.000.000 (Fairlie, 2007)
Sjukdom / hälsoskador som är att vänta som ett resultat av ytterligare exponering för strålning på grund av Tjernobyl
A. Cancer. Det bör dock noteras att latenstiden för många typer av cancer är 25 - 30 år.
B.
C. Godartade sjukdomar. Många organsystem kan påverkas, hjärnan; accelererat åldrande, psykiska störningar
Sammanfattning av resultat
1. Effekterna av låga strålningsnivåer (0 - 500 mSv) följs systematiskt upp och undersökts. Framför allt var genetiska effekter oklara före Tjernobyl. Denna forskning har förstärkts genom forskning på celler, liksom på de molekylära strukturer inne i cellerna. Trots detta fortsätter ICRP att ge en dos-gräns för hälsoeffekter av Tjernobyl | IPPNW och GFS Rapport April 2011 - 6 - 100 mSv för teratogena skador. Detta påstående har ogiltigförklarats av många studier.
Även om avsaknaden av stora oberoende långtidsstudier inte tillåter att en komplett bild kan göras av den nuvarande situationen kan ett antal trender visas: en hög dödlighet och en nästan 100% sjuklighet kan observeras bland människor, som likvidatorer, som utsattes för höga strålningsnivåer.
25 år efter reaktorkatastrofen har cancer och andra sjukdomar uppstått på en skala som på grund av den långa latenstiden, kan ha verkat otänkbart omedelbart efter katastrofen.
Antalet icke-cancerogena sjukdomar är långt mer dramatisk än man någonsin tidigare kunnat föreställa sig. "Nya" symtom, såsom för tidigt åldrande av likvidatorer,
ställer frågor som forskningen fortfarande inte kan svara på.
År 2050 kommer tusentals fler fall av sjukdomar att diagnostiseras som har orsakats av kärnkraftverket i Tjernobyl. Fördröjningen mellan orsak och märkbar fysisk reaktion är lömsk. Tjernobyl är långt ifrån över.
Särskilt tragiskt är ödet för de tusentals barn som fötts döda eller dött i linda, som fötts med missbildningar och ärftliga sjukdomar, eller som tvingas leva med sjukdomar som de inte skulle ha utvecklats under normala förhållanden.
De genetiska defekter som orsakats av Tjernobyl kommer att fortsätta att besvära världen under lång tid framöver - de flesta av de effekterna kommer att bli uppenbara förrän andra eller tredje generationen.
Även om omfattningen av hälsoeffekter ännu inte är klart, kan det fortfarande vara rätt att förutspå att lidandet till följd av den nukleära katastrofen i Fukushima är, och kommer att vara av en liknande storleksordning.