söndag 7 augusti 2011

USA enbart AA+.

Tokstans redaktör på semester i USA chockas av att landets kreditvärdighet sänks i Standard & Poors raring till enbart AA+ från topprankingen sedan 1917 som var AAA.

"Nedgraderingen" gör min släkting och aktiv i teaparty-rörelsen förbannad. Hennes åsikt är att det inte finns några finanspolitiska oro som skulle motivera detta. Kongressen och den färgade administrationen är inte kompetenta att förstå att skattesänkningar är den stora lösningen på skuldproblemet. Grunden till problemen är snarare att Europa och Asien inte vill låna ut mer pengar med låg ränta till statskassan i USA. Det onödiga spenderandet på sjukvård och omsorg som administrationen ansvarslöst ägnat stor kraft åt är inget för henne som förmögen att se som annat än en katastrof. Människor har alltid tidigare löst problemen på individuellt frihetligt sätt. Varför ska vi betala skatt när vi kan ha det bra själva?  Mardrömmen är att USA blir ett kommunistiskt samhälle som det ni har i Sverige säger hon. Själv ser hon sig som flykting 1945 från det Sverige som tillät att personer som flytt från sovjet skulle återsändas. Sverige och Stalin hade goda relationer och i väntan på utlänning och Gulag valde hon frihetens USA.


Själv reflekterar jag över de siffror som visas den besparing som kongressen  till slut kom fram till med 210 miljarder dollar är knappt en femtedel av de skattesänkningar som genomfördes 2001 och 2003 på 950 miljarder dollar. Det är enkelt att konstatera att USA skulle kunna råda bot på sin statsskuld på ett bättre sätt genom att låta de som har fått skattesänkningar vara med och betala och inte försöka ta från de som är de svagaste i samhället.


I Sverige har vi samma tendens med skattesänkningar som betalas av dem som har det sämst genom minskade bidrag. Frågan är om alliansen gjott alla försämringar som går för arbetslösa och sjuka bidragstagare? Samtidigt som förmögna de facto blir bidragstagare genom skattereduktioner. Fast avdrag låter ju bättre än bidrag. Alliansen i Sverige låter allt mer som teaparty-rörelsen i USA. Det är ytterst tydligt nu när finansminister Borg alltjämt talar om det femte skattesänkningen och mer till pensionärerna. Var tänker han låna pengar till det är den stilla tanken som far genom den semestrande redaktörens huvud.


Ja nu är det ändå dags att tjuvfiska i indianreservatet, det är reserverat för amerikaner. Om vakten kommer ska jag hålla tyst, fast i USA är det ju många som invandrar som talar dålig amerikanska. Fast med rätt kreditkort brukar det heller aldrig bli något problem.


Lee Tok

1 kommentar:

Anonym sa...

När finanskrisen 2008 var en kris för kapitalismen, är det vi nu ser en politikens kris. Gapet mellan medborgare och folk­valda ökar när politikerna förser sig själva med otroliga fallskärmar medan medborgarna faller genom skyddsnätet.
När diktaturens Kina satsar på infrastruktur och utbildning satsar USA, EU och Sverige på skattesänkningar. Tron att vi är mästare i ekonomi förstör systematiskt våra framtidsutsikter.

Ett förhållande som ingen politiker tycks förstå! Där gäller det endast att behålla makten även efter nästa val.