söndag 24 mars 2013

De nya tvillingarna Centern och Folkpartiet

Centerpartiets otydliga framtoning ska nu räddas av en blåkopia av Folkpartiet.

 
Centerpartiet har fått nej från övriga alliansen på en gemensam utvärdering av samarbetet. Därför ar det på sin plats att centerpartiet blir en lika anonym spelare som de övriga småpartierna och anammar liberalismen. Beslutet var ett led i den strategi som partiledaren Annie Lööf har med målet mot ett bra valresultat 2014.

De mer frihetliga centerpartisterna misslyckades med att få igenom månggifte och slopad arvslott vid stämman. Men lika glad för det var cuf-ordföranden Hanna Wagenius var som tyckte det känns väldigt skönt att vara ute ur garderoben med sina hjärtefrågor.

I inledningen av idéprogrammet slås fast att Centerpartiet är liberalt. Men liberalismen enligt Centerpartiet ges en mångordig beskrivning. Den är ”social, decentralistisk och grön” och också ”jordnära och frihetlig”. För den analytiskt intresserade framstår denna mångfald av ord som en ny form av den otydlighet som alltid kännetecknat Centerpartiet. Vi startar ingen ny kärnkraft men om vi måste så gör vi det. Ståndpunkten om EU blev väldigt tydlig med "NJA" budskapet. Och så är det i fråga efter fråga.

I centern återstår nu enbart en grön fasad och lite tal om förnyelsebar. Verkligheten har visat att båda de begreppen är mycket tunna i den reala politiken. Vart ska Centern gå med individens frihet i förhållande till staten? Apoteket i Malå paradnumret när en kvinna i glesbyggd skapade ett arbete. Däremot är det långt från Västerbottens inland till överetableringarna i storstäderna. Men i Malå kan man glädjas åt ett apotek. Verklighetens beskrivning blev att det skapades en överetablering i tätort, sämre servis och ökad osäkerhet för kunden.

Alliansen har varit ett framgångsrecept för allianspartierna. Mycket av det trygga Sverige har förändrats. Nu fruktar alliansen en utvärdering av de sex första åren och sin vana trogen lägger sig Centerpartiet platt även i denna fråga.

När tvillingarna nu ska gå till val 2014 är den omedelbara frågan om det behövs två av samma sort? 
Är det det som kallas valfrihet och konkurrensutsättning i allianssverige?

Inga kommentarer: