måndag 11 mars 2013

Tvåårsdagen av Fukushima

På tvåårsdagen av olyckan i Fukushima uppmärksammas planerna på kärnkraftsbygget i Pyhäjoki i Finland.

Femton mil från Luleå på andra sidan Bottenviken  ska världens största kärnkraftverk byggas. I Finland kämpar förening Pro Hanhiviki mot att projektet genomförs. Långmält hörs små protester från de boende på vår sidan Bottenviken. Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken och Naturskyddföreningen och ett litet antal engagerade demonstrerar i Luleå.
Gäster från Finland tackade och talade om det stöd kommunerna Kalix, Piteå och Överkalix ger som säger nej till kärnkraft i Pyhäjoki. Förhoppningen är att fler kommuner kommer att säga nej och att protesten sprider sig ända ner till  Umeå. Tillsammans kommer protesterna att fortsätta på båda sidor av Bottenviken tills projektet slopas.

På tvåårsdagen av Fukushima bor fortfarande mer än 300 000 människor i gymnastiksalar och provisorier. Många med strålskador och hem i områden som inte blir beboliga på århundraden. Konsekvenserna vid en olycka vet vi blir oerhörda. Fast möjligen kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att lägga kärnkraftverk i områden som är glest befolkade och där motståndet kan tänkas bli litet räknat i personer.

"Mer kärnkraft" enligt alliansens planer är bra för Sverige och en slogan för Folkpartiet!



Bakgrund
Byggstarten för kärnkraftverket i Pyhäjoki skulle ursprungligen vara  2014 och leveransstart 2020. Den tidtabellen har redan försenats med minst ett år.


Samtidigt som Finlands riksdag sade ja till att bygga ut kärnkraften beslöts att säga ja till ett slutförvar för använt kärnbränsle i bergrum. Besluten fattades med bred majoritet, 120 röster mot 72 för den ena reaktorn och 121 mot 71 för den andra. Men frågan splittrade partierna och omfattande miljöprotester skedde i samband med omröstningen.

Dåvarande statsministern Mari Kiviniemi sade i samband med omröstningen att den utbyggda kärnkraften förbättrar Finlands konkurrenskraft och minskar utsläppen av växthusgaser.
Förutom det planerade bygget i Pyhäjoki innebar beslutet även en utbyggnad av det befintliga kärnkraftverket i Euraåminne i sydvästra Finland söder om Björneborg. 

Även slutförvaringsanläggningen hamnar i Euraåminne.

Filmbolaget Bautafilm i Umeå arbetar med en dokumentärfilm om arbetet med kärnkraftverket i Pyhäjoki. Dokumentärfilmaren Fredrik Oskarsson tror att kärnkraftverket blir  en fråga som intresserar många.

Inga kommentarer: