fredag 8 mars 2013

En svettig dag!

Kvinnor gjorde sitt inträde på arbetsmarknaden från andra världskriget och framåt. Under 60-talet skedde en radikalisering med studentrevolter och mobiliseringar mot kriget i Vietnam. Situationen öppnade upp möjligheter för kvinnor att kämpa och uppnå förbättringar för sig själva.

Dåtidens mansdominerade vänsterorganisationer var oförmögna att ta vara på detta. Stalinisterna hade inställningen att kvinnornas kamp ska vara underställd arbetarklassens kamp. Kvinnors krav såg som onödiga då de skulle bli ”befriade” i och med socialismen. I den situationen hade kvinnor svårt att få sina röster hörda inom den ”ärofyllda kampen för socialismen”. När då kvinnor organiserar sig bildas Grupp 8..

Det som började som ett slutet sällskap 1968 utvecklades till en öppen organisation. Grupp 8 byggde på en analys av klassamhället och kvinnors roll i den. Man studerade bland annat stora socialister som Engels och Marx, med målet en socialistisk revolution. Grupp 8 bidrog till att utveckla och popularisera för folk den materialistiska analysen av kvinnoförtrycket som en del av klassystemet. Debatten placerade in kvinnor i det politiska partierna.

Många Grupp 8-medlemmar finns senare inom Feministiskt initiativ. Partiet kan ses som en mer urvattnad version av Grupp 8 från 80-talet. Man kan ändå anta att gamla ”åttor” har spelat en roll i att det är ett av de få mer kända partier som idag försvarar kravet på lika lön och arbetstidsförkortning.

Om de moderna åttorna kan nämnas att de anser att män är djur och talibaner och att de kan säga det utan att det blir hets mot folkgrupp. Kvinnodagen 8 mars är dagen då kvinnor med hög adrenalin och med svett doften osande kring sig spiller ut sin galla över männen. I jämställdhetsdebatter pratas det  om hur det ser ut på arbetsmarknaden. Löneskillnader och könskvotering tas upp. För sin egen situation är de helt övertygade om att de är diskriminerade utifrån att det är män som styr och förtrycker.

Statens organ för jämställdhet befolkas av kvinnor som ältar sina bekymmer. När en man nämns är det i form som kvinnomisshandlare. Ser man till bilderna i tidningen Genus så är det svårt att hitta bilder på män som inte sätts i samband med våld. I de politiska sammansatta jämställdhetsgrupperingarna dominerar kvinnor, ofta som det enda könet. Politisk vänsterretorik är då att en jämn könsfördelning alltid ska eftersträvas men är inte en garanti för att en kompetens inom området. Det är således utifrån hur det ser ut i de politiska organen att enbart kvinnor är kompetenta att behandla jämställdhetsfrågor.

Så kvinnor spring runt och svettas den 8 maj och känn er kompetenta! Gör som i Halmstad, stäng ute männen från era aktiviteter.

Inga kommentarer: