måndag 2 juni 2014

Vinnare och förlorare

EU-valet gav tre kraftiga vinnare, tre överlevare och fyra förlorare.

Vinnarna Miljöpartiet som redan satt i parlamentet och ökade två platser. De nya partierna som tog sig in var  Sverigedemokraterna med två mandat och Feministiskt initiativ med ett mandat.

Överlevarna var Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Förlorarna var Piratpartiet, Moderaterna, Folkpartiet och Socialdemokraterna. Värst för förlorarna gick det för Piratpartiet som förlorade sina två mandat och fick lämna parlamentet. Det partiet klarade var 1% spärren för fria valsedlar. De kan om fem år återkomma. De EU-positiva partierna fick sig en knäpp på näsan. Folkpartiet tappade ett mandat och klarade med nöd att bli större än Sverigedemokraterna. Moderaterna som betraktar sig som det statsbärande partiet blev enbart det tredje största omsprunget av Miljöpartiet. På valnatten förklarade Socialdemokraterna att de gjort ett svagt val men att de försvarat sina platser.

Hur gick det sedan? Sluträkningen gav miljöpartiet ett fjärde mandat på Socialdemokraternas bekostnad. Centerpartiet fick en inkryssad kandidat som representant.



Vilken påverkan får valets resultat?

Troligen betyder det ingenting. För vad betyder egentligen valet? De stora partigrupperna socialister och kristdemokrater och höger fortsätter att styra med sina kompromisser. Den förändring med ökat antal kritiska partier kommer troligen inte att betyda något mer än att de styrande öser sin avsky över dem. Avsky som även riktar sig mot de människor som lagt sin röst på partierna.

Möjligen så blir det ändå en förändring i arbetet inom EU. Parlamentet valt av folken kommer fortsatt att vara i mindre betydelse än de icke folkvalda kommissionen. Herrarna strider om vem som ska bli ordförande.

Fast har de inre grälen och kompromisserna någon större betydelse för dig?

Inga kommentarer: