måndag 14 mars 2022

NATO ansökan?

Tidigare statsminister i Finland Alexander Stubb sade i SVT:s Morgonstudion special sig vara övertygad om att "tåget lämnat stationen" och att en finsk ansökan om Natomedlemskap skickas in i närtid.
För Stubb finns det helt enkelt ingen annan möjlighet än att ett litet land som Finland går med i NATO. För Stubb var det inte är frågan om dagar, veckor eller år, utan månader innan Finland ansöker om NATO medlemskap. Stubb hade svårt att se ett slut på kriget i Ukraina inom en snar framtid utan rädslan för hur Ryssland framleddes kommer att agera är påtaglig.


En ansökan från Finland blir den slutgiltiga signalen för Sverige att helt ut ansluta sig till försvarsalliansen och att båda lämnar in samtidiga ansökningar. I Finland är det val i april 2022 och i Sverige i september 2022. För Finlands del handlar det om en valfråga och för Sveriges del kan beslutet komma före valet.
 

Tolkningen av vad Stubb sagt är entydig. Ett litet land kommer att kunna utsätts för en hård press från ett allt mer Sovjetliknande system där sanningarna skapas innanför Kremls murar av ledare som har helt annorlunda världsbilder än de som ledarna har i Europa. Det vore naivt att tro att alliansfriheten alltjämt kommer att tjäna Sverige. När kartan förändras så borde även färdvägen följa efter.

Har Sverige något annat val än NATO, om friheten har ett värde?

 

Slava Ukraini

Inga kommentarer: