Den 8 mars håller riksdagen en diskussionerna om Finlands anslutning till Nato. Den kommer att vara grundliga men snabba, sa Finlands statsminister Sanna Marin i Tallinn på måndagen 7 mars.
Estlands premiärminister Kaja Kallas bekräftade att Estland välkomnar Finlands anslutning till alliansen och ratificerar den blixtsnabbt.
"Vi kommer inte att skjuta upp, men vi kommer att ha en mycket djupgående debatt om den här frågan. Vi överväger just nu hur denna debatt ska gå till, eftersom beslutet skulle påverka det finska försvarsmakten, säkerheten mer allmänt och ekonomin", säger Marin. berättade på en presskonferens.
Finlands statsminister betonade att säkerhetsmiljön i Finland och i Europa som helhet har förändrats sedan den ryska aggressionen.
Finlands statsminister betonade att säkerhetsmiljön i Finland och i Europa som helhet har förändrats sedan den ryska aggressionen.
Eftersom hela säkerhetsläget har förändrats på grund av Rysslands agerande påverkar det också finländarnas tänkande, sa Marin. "Vi kommer att börja diskutera våra framtida säkerhetsalternativ, och detta kommer att göras i parlamentet, i landets olika institutioner, som presidenten, såväl som mellan politiska partier och inom politiska partier. Diskussionerna kommer att vara djupgående", sa Martin.
Mari bekräftade att diskussionerna inte skulle ta lång tid. "Vi går snabbt, även om diskussionerna kommer att bli grundliga," sa Marin. Finlands nästa riksdagsval äger rum i april 2023.
Estlands statsminister Kallas sa vid en presskonferens att om det finska folket beslutar sig för att gå med i Nato kommer Estland att välkomna Finland med öppna armar. "Om du är rädd att detta kan försvaga försvaret av ditt land, kommer vi att bekräfta att så inte är fallet", sa Kallas.
"En anslutning av Finland och Sverige skulle göra Nato starkare, men enligt min mening skulle det också stärka Finlands och Sveriges egen säkerhet", konstaterade Kallas.
Finländarna har varit skeptiska till att gå med i Nato i decennier, men i slutet av februari, i en undersökning som gjordes efter Rysslands attack mot Ukraina, hade antalet anhängare av att gå med i Nato överstigit 50 procent för första gången i historien .
Hur är det då i Sverige? Ska det fortsättas att traska kring den heta gröten! Fast nog verkar det som om den blivit mer smaklig. Sverige och Finland är redan nu inbjudna att delta i den innersta NATO- kretsen. Nu och framöver. Så hur handlar Sveriges politiker inför beslutet? Det är trotts allt val i Sverige redan i september 2022.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar