tisdag 29 november 2022

SMR eller power point-reaktorer

Det har pratats mycket om små modulära reaktorer. 
Även om SMR (Small Modular Reactors) är en hägring, som försvinner som ambitiösa power point-reaktorer laddade med falska löften, finns det en tsunami av licensansökningar för dem. Högerregeringen har köpt in sig i den stora lögnen att SMR kan göra något för klimatkrisen. Man skulle kunna tro att det skulle vara uppenbart för alla som funderar på den här tekniken att med tanke på de enorma ledtiderna, höga kostnaderna, osäkerheten om design och säkerhet och avsaknaden av en plan för hantering av radioaktivt avfall, vilken kärnreaktor som helst, stor som liten , är ett klimatansvar, inte en lösning.

Politiker föredrar bara att behålla status quo, och är nöjda med att vara marionetter till stora förorenare av fossila bränslen och kärnkraft. Framförallt gäller det att behålla rösterna och pengarna. Enskilda individer kan inte konkurrera med kapitalets pengar, men vi äger rösterna. Förtroendevalda vill fortsätta vara valda. Det betyder att de vill tillfredsställa sina väljare. Så de måste göra sig  hörda. För när det gäller tanken att bygga små modulära reaktorer är vi inte alls nöjda. SMR löser ingen av utmaningarna med kärnkraft och gör klimatförändringar och spridning av kärnvapen värre. Fokuserar vi på alla nackdelar med små modulära reaktorer. SMR är politiskt enkla budskap utan fakta och inget som mildrar klimatkrisen. Snarare förvärras den, med ständig förnekelse av krisens existens.

SMR i serieproduktion kommer att behöva tillverkas i serier i tusental kör att nå prisfördelar. Fler reaktorer kräva mer bränsle och leda till ökad gruvbrytning. I den saken är det ett enkelt riksdagsbeslut som skulle öppna för gruvdrift i Sverige. Intresserade saknas inte.

Inget säger att SMR reaktorer skulle leverera el som är billigare än förnybar energi.
Kapital som satsas i på SMR kunde använd bättre på att istället investerats i förnybar energi och energieffektivitet. För förnybar energi vet vi kostnaderna för SMR enbart teorier. Det är en okomplicerad ekvation som även ett lågstadiebarn skulle kunna räkna ut. Men tydligen inte våra politiska ledare påhejade av SD retorik och Busch.

SMRs är sista halmstrået som skulle hålla den civila kärnkraftssektorn vid liv.
SMR i USA har direkta kopplingar till kärnvapensektorn. Bill Gates TerraPower - vars reaktor kan modifieras till "dubbelt syfte" för vapen och kraft. NuScale är majoritetsägt av Fluor Corporation, som driver de amerikanska kärnvapenkomplexen Pantex och Y-12. Dessutom är SMR till stor del avsedda för export. Det ger spridnings vänliga material, teknologi och know-how till länder som för närvarande inte har en enkel väg till kärnvapen. Om vi ska förstå den blinda besattheten av SMR, erbjuder vapenkopplingen en rimlig förklaring. Förnekelse och slöseri med skattebetalarnas pengar som läggs på SMR-program. Dessa medel måste riktas till förnybar energi, en industri som är här och nu, växer snabbt, och kan minska koldioxidutsläppen och ge långsiktiga framtidsjobb.

Fast i Sverige får vi dras med en högerregering de kommande åren. Krasst kan vi se att vi kommer att ha 3-5 riksdagsval, innan vår nuvarande atomminister Busch påhejad av SD, innan ny kärnkraft är byggd och i drift  i SD landet Skåne!

Inga kommentarer: