lördag 2 december 2023

Kärnkraft moderaternas lösning på klimatkrisen

Mer än 20 länder ha undertecknat en deklaration vid FN:s klimatkonferens COP 28 i Dubai, som syftar till att tredubbla kärnkraftverkens kapacitet till 2050. Löftet är en del av en plan från EU, USA och andra västländer att nå en allmän överenskommelse på konferensen om att tredubbla produktionen av förnybar energi redan 2030.
Tidigare vicepresident John Kerry, USA:s klimatsändebud som , sa att världen inte kommer att uppnå klimatneutralitet utan att bygga nya kärnreaktorer. "Vi säger inte att det absolut är ett heltäckande alternativ till alla andra energikällor", sa Kerry under COP28-öppningsceremonin. "Men ... du kan inte komma till klimatneutralitet 2050 utan kärnenergi, precis som du inte kan komma till kolavskiljning, användning och lagring", tillade han.

Den globala installerade kärnkrafts effekten ligger för närvarande på 370 gigawatt, med reaktorer i drift i 31 länder. Den totala el-pruduktionen 2021 var ca 25 000 TWh där kärnkraften svarade för en tiondel. Att tredubbla kärnkraftens effekten till1100 gigawatt år 2050 skulle kräva en betydande ökning av byggnationen då flertalet reaktorer som nu är i drift faller för åldersstrecket eller för säkerhetskrav.
Deklaration, som undertecknades av bland annat Frankrike, Belgien, Storbritannien, Finland, Sverige och Sydkorea, ålägger också länder att vidta åtgärder för att mobilisera investeringar inom sektorn. Samtidigt ser vi att det är andra kraftslag som förväntas öka tiofalt under perioden, medan kol och gas utraderas. Kärnkraften har en  begränsad betydelse för länder som nu saknar naturtillgångarna kol, gas och vatten.  Fast sol och vind finns ju överallt!

Det är i högsta grad fullkomligt oansvarigt av Ulf Kristerssons regering att underteckna detta som det verkar till intet förpliktande underskrift. Enligt regeringspartiet KD:s ledare är underskriften till intet förpliktande. Hur ska ni ha det? Satsa på det  minst lönsamma och osäkraste källan till elproduktion och blunda för den verkliga möjligheterna?

Framtiden ligger hos alla sunda analytiker i den att billigare vind- och solkraften. Varför då slänga ner enorma summor i kärnkraft som allt mer är att betrakta som en återvändsgränd!

Inga kommentarer: