söndag 21 januari 2024

Ust-Luga brand

En brand har brutit ut vid en gasterminal i den ryska hamnen Ust-Luga ( Ylä-Laukaa på finska eller Laukaa på votiska) vid Finska viken i floden Laukaa, uppger guvernören för regionen.

Terminalen, som ligger omkring 130 kilometer sydväst om S:t Petersburg vid Finska viken nära gränsen till Estland.  Ust-Luga i Ingermanland ligger drygt 20 kilometer från gränsen till Estland och cirka 100 kilometer från Finlands kust i sydost.

Ingen skadades till följd av en brand vid Novateks terminal i hamnen i Ust-Luga. Personal evakuerades, skriver Aleksandr Drozdenko, guvernör för Leningrad län, tidigt på söndagen på sin Telegramkanal.
Det nämns intet om orsaken till branden, men två drönare syntes i närheten vid klockan 01, därefter flög drönarna mot hamnen. Inte n uppgift om vems drönare det var. Ögonvittnen gör gällande att en explosion inträffade på ett fartyg som transporterar flytande fossilgas, så kallad LNG.

Hamnen i Ust-Luga är en av Rysslands viktigaste vid Östersjön. Fem internationellt flaggade tankfartyg befann sig i närheten av hamnen när branden bröt ut, skriver den statliga nyhetsbyrån Tass.

Statlig och lokal räddningstjänst är inblandade i släckningsarbetet, enligt guvernören.
Anläggningen bearbetar flytande fossilgas till bland annat jetbränsle, brännolja och andra petroleumprodukter, enligt Novateks hemsida.

Ust-Luga, en viktig kol- och gödselterminal, byggnadsarbetet startade 1997, delvis för att undvika transporter genom de baltiska staterna , och påskyndades på uppmaning av president Vladimir Putin. . Den 3 700 meter långa infartskanalen är djup och kan ta emot fartyg med en kapacitet på 150 000 ton. I maj 2008 bekräftade Putin  att Ust-Luga kommer att vara slutpunkten för den planerade andra baltiska rörledningen en oljetransportväg som går förbi Belarus .

I oktober 2021 meddelades byggandet av en anläggning för att bearbeta etanhaltig fossilgas och en storskalig produktionsanläggning för flytande fossilgas (LNG), Baltic LNG, en  rysk kassako med en kapacitet på 13 miljoner ton LNG per år. Hur många rubel blir det?

Bakslaget i hamnen Ust-Luga betyder att upp till sex miljoner ton oljeprodukter inte kommer att knäcka Rysslands ekonomi, däremot kan minskning i Ust-Luga orsaka ett kännbart ekonomiskt bortfall. Från Ust-Luga tillverkas flertal olika produkter från gaskondensatet, och förmodligen exporterades en del annat. Vilket gör att delar av den stoppade exporten till viss del kommer att fortsätta.

Ust-Luga är troligen det största bakslaget för ägarbolaget Novatek, sedan flera projekt har stoppats på grund av sanktioner. Ust-Luga terminalen har varit en pengamaskin, som nu under en tid inte kommer att fungera.

Förlusten av Ust-Luga kan åtföljas av ett tillfälligt avbrott i bränsleproduktionen. Framför allt kan det påverka tillgången på flygbränsle.

Det är flera komplexa kemiska reaktioner som skall fungera.Tiden för återuppbyggnaden av Ust-Luga beror på de skador anläggningen fått. Särskilt om det behövs till exempel speciella pumpar som helt enkelt inte går att få tag på på grund av sanktioner. Delar som hämtas någonstans ifrån i väst, men det går inte att göra det så snabbt. Även om de smuggla så tar det troligen lång tid, det blir mycket dyrt, men det finns alltid korrupta, i väst, som står till tjänst. Ungern är skolexemplet på nyttiga idioter.


Har nu kriget i Ukraina närmat sig den estniska gränsen?
Vem bär ansvaret för branden i Ust-Luga, varifrån kom de observerade drönarna?   

Har Putin nu  hittat en ursäkt för att angripa ett NATO-land, Estland? Propagandan i Ryssland är ju att landet saknar gränser och inkluderar Baltikum och Portugal!

Ukraina tar på sig attacken som är den andra mot ryska icke militära mål.

Inga kommentarer: